Halálos hajóbaleset történt Verőcénél, öt embert még keresnek

Forrás: MTI

 2024. május 19. 12:12

Hajóbaleset történt szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, három férfit és két nőt még keresnek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap délelőtt a rendőrség honlapján. Vélhetően egy kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött.

A BRFK tájékoztatása szerint szombat éjszaka arról érkezett bejelentés, hogy a 12-es főút mellett Verőcénél egy vérző fejű férfit találtak, akivel nehéz kommunikálni. A rendőrök kimentek a helyszínre, meghallgatták a sérültet, és arra következtetésre jutottak, hogy a férfi egy vízi baleset áldozata.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vasárnap azt nyilatkozta, hogy a férfi fej- és kulcscsontsérülést szenvedett. A helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

mti_hajobaleset

Rendőrök egy sérült szállodahajónál május 19-én a Dunán, Komáromnál

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A rendőrök a katasztrófavédelemmel és a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársaival azonnal megkezdték a környék átkutatását, ebbe drónokat is bevontak, a keresés vízről és szárazföldről egy időben zajlott.
Nem sokkal később egy férfi holttestét találták meg Verőcétől délre a Duna-parton, majd órákkal később egy női holttestet is találtak a Megyeri hídnál a Dunán, továbbá találtak egy sérült kis géphajót is.

A rendőrök azt is megállapították, hogy az érintett időszakban a térségben egy szállodahajó tartózkodott, amelyet Komáromnál megállítottak, és megállapították, hogy az oldala sérült.

mti_hajobaleset

A rendőrök Komáromnál állították meg a szállodahajót, az oldala sérült volt

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Jelenleg a rendőrség a szállodahajó és a géphajó esetén is szemlét tart – ismertették a videóbejegyzésben (ld. a cikk végén.)

hajodunaknyar_mti

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél

Fotó: Nagy Zoltán/MTI

A BRFK az ügyben a vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

A kisgéphajón 8 felnőtt ember tartózkodott, akik közül ötöt – három férfit és 2 nőt – jelenleg 12 kishajóval és 3 drónnal, valamint csaknem 90 emberrel a parton, a vízen és a vízben, valamint a levegőből is keresnek.
A folyamatban lévő nyomozásba informatikai és hajózási szakértőket is bevontak. A nyomozás célja annak megállapítása, hogy terhel-e bárkit büntetőjogi felelősség a baleset bekövetkeztéért – tudatta a rendőrség.

Öt évvel ezelőtt süllyedt el a Hableány Budapesten

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.Az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát tette felelőssé a tragédiáért.