Hamarosan kiemelhetik a Hableányt a hullámsírból

Forrás: turizmus.com

 2019. június 10. 18:47

Kedden reggel 5 órakor kezdik meg az elsüllyedt sétahajó kiemelését a Dunából, az aprólékos művelet 5-6 órán keresztül is eltarthat.

A Hableány rövidesen emelhetővé válik, a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el – mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője hétfő délután sajtótájékoztatón, de akkor még nem tudta megmondani a kiemelés pontos időpontját. A délutáni időszakot a nagy meleg miatt, az éjszakai kiemelést pedig a rossz látási viszonyok miatt vetették el.

Pár órával később az M1 tévécsatornán viszont már a konkrét időpontot is bejelentette: kedden reggel 5 órakor kezdik meg az elsüllyedt sétahajó kiemelését a Dunából, több ütemben.

A sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Clark Ádám úszódaru pozicionálása, rögzítése, és a négy hajóból álló úszómű "összeigazítása" a sodrásban "nem egyszerű". Nagyon fontos, hogy "minden a helyén legyen" az emelésnél, hiszen a hajótest 70 éves, és nem tudható, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott. Mindent megtesznek, hogy a hajó egyben kiemelhető legyen. "Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a testtel történik valami" – fűzte hozzá az MTI tudósítása szerint.

A Clark Ádám úszódaru megközelíti a Margit hídat, hogy kiemelje a Hableányt

Fotó: MTI / Mónus Márton

Jasenszky Nándor ismertette a kiemelés folyamatát is. Eszerint az emelés nagyon lassú lesz, először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja. Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva.

A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott.

Amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz.

 

Újabb rendőrségi szemle a Viking szállodahajón

Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy hétfőn, a délutáni órákban újabb szemlét tart a hajóbalesetben érintett, és menetrend szerint ismét Magyarországon hajózó Viking Sigyn kabinos szállodahajón, Visegrádon. A szemle célja további bizonyítékok beszerzése és a tényállás teljes körű tisztázása.

A balesetben részes Viking Sigyn visszatért Magyarországra, a képen a visegrádi hajóállomáson horgonyoz

Fotó: MTI / Cseke Csilla

Mint arról beszámoltunk, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni.

A magyar hatóságok több mint egy hete folyamatosan keresik az áldozatokat. Vasárnapig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik. A Duna teljes déli szakaszán tovább tart a kutatás az áldozatok után.