Hazai konferenciaszervezők toplistája

Forrás: turizmus.com

 2018. október 12. 10:20

A rendezvényszervezők hazai piacát bemutató múltkori cikkünk második része következik a konferenciaszervezők tavalyi teljesítményéről.

A csak konferenciaszervezéssel foglalkozó hazai vállalkozásoknak általában mérsékeltebb a forgalma, és jóval szerényebb tőkével rendelkeznek, mint a rendezvényszervezők. Ugyanakkor a Weco Travel utazási iroda - miközben több üzletága is van - csupán a MICE-szegmensből származó árbevételével is a lista élére került.

Nem kizárt, hogy a visszafogott jövedelmezőség összefüggésben áll azzal, hogy továbbra is hiányzik a magyar kínálatból az igazán nagy konferenciák megszervezésére is alkalmas helyszín és infrastruktúra.

A piacvezetők mindenesetre így is többnyire jelentős növekedésről tudtak beszámolni 2017-ben. Ez alól azonban éppen az élen álló Convention Budapest Kft. az egyik kivétel, amely tavaly valamelyest szerényebb, 971 millió forintos forgalmat bonyolított le. Egy évvel korábban az egymilliárd forintot is meghaladta az árbevétele.

Konferenciaszervezők toplistája. A táblázat erről a linkről tölthető le teljes méretben

Fotó: Turizmus.com

A két alapító-tulajdonos, Bagdi Károly és Miklósi Ferenc az orvos-konferenciák szervezését jelölte meg fő profilként. Habár 2017-ben jelentősen visszaesett a Convention nyeresége, az évi 50 millió forint osztalékot stabilan ki tudták venni a tulajdonosok. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a vállalat vagyona (eszközállománya) és saját tőkéje is apadt.

A konferenciaszervezők között a Conventionon kívül csak a Congress Line árbevétele haladta meg a félmilliárd forintot, ráadásul ez a cég egyre határozottabban növekszik. A bő tíz éve alapított vállalkozás négy magánszemély, köztük Benyhe Ildikó tulajdonában van. A cégnek 2017-ben javult a nyereségessége, és a tulajdonosi közgyűlés ezzel párhuzamosan nagyobb osztalékfizetést is meg tudott szavazni.

A nagy kapacitású fővárosi kongresszusi központ hiánya közrejátszhat az ágazat visszafogott jövedelmezőségében

Fotó: pixabay

A 31 milliós profitot egy az egyben kifizették a tulajdonosoknak, és a Congress Line a konferenciaszervezők toplistájának ebben a kategóriájában is dobogós lett. 2017-ben jelentősen, másfélszeresére nőtt a Congress Line eszközállománya és tőkéje is.

A Diamond Congress, a Meeting Budapest és az Expert-Quality még ennél is robusztusabb növekedésbe fogott, 2017-ben csaknem megduplázta, de legalább háromnegyedére növelte a forgalmát. A Diamond tulajdonosa Láng Lászlóné és Varga Attila, a Meetingé Szántó András és Szántóné Vágó Judit, és az Expert-Quality is egy családi vállalkozás, Szalma Béláé és családjáé.

Mindhárom céget még a kilencvenes évek első felében alapították, és idén mindhárom nagyon jó évet tudhat maga mögött, hiszen csaknem megkétszerezték az árbevételüket. A legnagyobb nyereséget a Diamond érte el, ráadásul jókora növekedéssel, a profitot pedig ki is vonták a cégből.

Hasonló gazdasági környezetben arra lehet számítani, hogy van még növekedési potenciál a rendezvényszervezőkben, és megfelelő helyszínek, események kitalálásával nemzetközi porondon is bővülhet a kereslet ezen szolgáltatások iránt.