Hőmérős szűrés a Kínából érkező utasoknak Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2020. január 31. 18:17

Hatósági döntés értelmében minden Kínából közvetlen járattal érkező utast az országba belépés előtt, még a repülőtéren hőmérős szűrésnek vetnek alá – jelentette be a Budapest Airport.

Az első érintett járat, amelynek érkező utasait megvizsgálják, az Air China január 31-én, 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező járata.

A szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

Már több mint 13 ezer fertőzött

A SARS vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fölöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.
Fotó: 123rf.com

Az utasok egészségügyi állapotának ellenőrzése, több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan testhőmérséklet-mérés módszerével történik.

A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják.

A Budapest Airport mindent megtesz, hogy a rendkívüli intézkedésként bevezetett egészségügyi szűrés mellett is biztosítsa a repülőtér gördülékeny működését. Tovább rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját – írták.

A repülőtér üzemeltető jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is.

Budapest és Kína között a következő napokban az alábbi közvetlen járatok közlekednek:

Dátum, tervezett érkezés

Légitársaság

Város

Járatszám

2020. február 2. 5:00

Shanghai Airlines

Shanghai

FM 869

2020. február 3. 5:30

Hainan Airlines

Csungking

HU 791

2020. február 3. 18:50

Air China

Peking

CA 721

2020. február 3. 19:30

Shanghai Airlines

Hszian

FM 809

 

A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu–Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian–Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti.

Február elsején, szombaton pedig a Budapest Airport Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy február 7. és március 27. között a kínai Hainan Airlines felfüggeszti alig egy hete elindított Csungking-Budapest járatát.

A vírus terjedésének aktuális állapotát ezen a térképen lehet követni

Fotó: gisanddata.maps.arcgis.com

(Címlapkép: Pixabay)