Horvátország új turisztikai attrakciója lehet a 2,4 km hosszú Pelješac híd

Forrás: turizmus.com

 2022. július 27. 19:03

A most átadott Pelješac híd, amellett, hogy lehetővé teszi Horvátország déli részével a közúti összeköttetést, önálló turisztikai attrakcióként is hatalmas figyelmet kap, és várhatóan tovább élénkíti majd a turisztikai keresletet a déli régióban – mondta a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

Kristjan Staničić szerint a kedden átadott híd minden bizonnyal új turisztikai attrakció lesz majd mind az alatta áthaladó kisebb-nagyobb hajók, illetve az utazók és turisták számára, akik a környező kilátópontokról és utakról is gyönyörködhetnek a hídra nyíló panorámában.

"Az, hogy a hidat milyen mértékben tudják majd a különleges ajánlatok, túrák, ajándéktárgyak és egyéb termékek által népszerűsíteni, leginkább a desztinációktól és az adott régióban működő vállalkozásoktól és szolgáltatóktól függ, míg a Horvát Idegenforgalmi Közösség, ahogyan azt eddig is tette, bizonyosan továbbra is használni fogja a hidat promóciós és tájékoztató kampányai részeként" – tette hozzá Staničić kedden a Pelješac híd megnyitása előtt.

Az új híd 55 méter magasságban ível át a szárazföld és a Peljesac-félsziget között 2,4 kilométeren át, és így a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között. Andrej Plenković horvát miniszterelnök történelminek nevezte a keddi átadás napját, szavai szerint újra egyesült két horvát terület, ami óriási jelentőségű esemény az ország számára, mert a híd számos eddig fennálló idegenforgalmi, gazdaság, közlekedési és ellátási gondot megold – tudósított az MTI.

 

Csökken a déli területek turizmusának függősége a légi közlekedéstől

A Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója szerint még korai lenne arról beszélni, hogy a híd milyen közvetlen és konkrét hatással lesz a távoli déli desztinációk turizmusa számára, de úgy véli, hogy bizonyosan csökkenti fogja majd a déli országrész turizmusának függőségét a légi közlekedéstől.

"Habár Dubrovnik-Neretva megye legfontosabb turisztikai piacai közé Nagy-Britannia és az USA tartozik, nagy számban érkeznek turisták Németországból, Lengyelországból, Franciaországból és Szlovéniából, illetve belföldről is, tehát nagyobb kereslet és több vendég is várható ezekről a piacokról. Mindez jól illeszkedik Horvátország, mint nagyon jól pozicionált és elismert, magas színvonalú autós úti cél imázsába, amihez a Pelješac híd is hozzájárul" – mondta Staničić.

A turizmus kapcsán a turisztikai szakember kiemelte, hogy Dubrovnik és az egész Pelješac-félsziget jobb közúti megközelíthetősége mellett a hídnak köszönhetően sokkal kényelmesebb és kellemesebb lesz az ország adott részére történő utazás.

A július 26-i ünnepélyes megnyitó egyik leglátványosabb eleme a horvát Rimac Nevera elektromos autó áthaladása volt a hídon

Fotó: Igor Kralj / Pixsell

„Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a híd összetett és egyedi kialakításával megváltoztatta a Mali Stoni-öböl látképét, amit minden bizonnyal a külföldi piacokra szánt vonzó és minőségi promóciós anyagok és tartalmak elkészítésében is a hasznosítani tudunk" – mondta végezetül Staničić.

 

Dubrovnik-Neretva megye közelít a 2019-es turisztikai eredményekhez

Az év eddigi szakaszában 838 ezer turistát és mintegy 3,6 millió vendégéjszakát számláló Dubrovnik-Neretva megye turistaforgalmi mutatói 141, illetve 108 százalékkal haladják meg a 2021-es év azonos időszakát, míg a 2019-es rekordév eredményeihez képest a turisták száma 70 százalékon, a vendégéjszakák száma pedig 81 százalékon áll.

Júliusban eddig a közel 305 ezer turista több mint 1,5 millió vendégéjszakát töltött a megyében, ami 48 és 41 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, míg 2019 júliusához képest 87 százalékon áll a turisták, illetve 92 százalékon a vendégéjszakák száma. A Horvát Idegenforgalmi Közösség várakozásai szerint a hasonlóan kedvező tendenciák a nyár, illetve egészen az év végéig folytatódnak.

(Borítókép: Andrej Plenković horvát miniszterelnök közösség oldala)