Hungexpo: Az utóbbi évek legsikeresebb Utazás kiállítása zárult

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 20:14

Az utóbbi évek legsikeresebb Utazás kiállítása zárult vasárnap a Hungexpo értékelése szerint. A négynapos szakvásáron és a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show-n 30 ezernél is több látogató vett részt.

A szervező által kiadó záróközlemény szerint 34 ország több mint 160 kiállítója vett részt a 45. Utazás kiállításon, a Karaván Szalonon és a vele egy időben rendezett 31. Budapest Boat Show-n. A tavalyinál lényegesen többen, 30 ezen váltottak jegyet a kiállításra. A kiállítók szinte mindegyike a korábbinál jóval nagyobb látogatói érdeklődésről számolt be.

Óriási sikert arattak az idei díszvendégek. Rengetegen voltak kíváncsiak Madagaszkár turisztikai kínálatára, és sokakat győzött meg a hazai kerékpáros turizmus előnyeiről a BalatonBike365 standja. Mind a külföldi, mind a belföldi díszvendég jelezte: a következő Utazás kiállításon is részt kíván venni – tudatta a Hungexpo.

Kitáblázott kerékpáros útvonalak a Balatonbike365 terepasztalán

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A most véget ért kiállítás fókuszában az aktív turizmus, ezen belül pedig az elektromos kerékpározás állt. Több mint 1600-an próbálták ki a 100 E-Bike-ot az E-Bike Test&Show keretében, egy külön erre a célra épített 3000 négyzetméteres pályán.

Népszerű volt az e-bike tesztpálya

Fotó: Hungexpo

Sokan keresték fel a kiállítás kulturális díszvendégének, a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Liget Budapest Projektnek a standját, és ismerkedtek meg a főváros folyamatosan épülő és megújuló látványosságának kínálatával.

Számos érdeklődő kereste fel a most először létrehozott fesztivál szigetet, amelyen több hazai fesztivál (Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Gourmet, Művészetek Völgye, Gyerek Sziget, Kerekdomb Fesztivál) is bemutatkozott.

Madagaszkár egzotikus kultúráját is elhozta Magyarországra

Fotó: Hungexpo

A közlemény szerint eredményes négy napot zártak a Karaván Szalon kiállítói. A lakókocsizás és lakóautózás legnagyobb hazai eseményén részvevő kiállítók arról számoltak be, hogy a korábbinál több üzletet kötöttek, és már a rendezvényen több lakóautóra és lakókocsira tehették ki az „elkelt" táblát.

Az Utazás kiállításnak immár évek óta hagyományos programja a Blogger Találkozó, ahol ismert hazai utazók meséltek élményeikről, tapasztalataikról és adtak hasznos tippeket. A középpontban ezúttal a fenntartható utazás volt. Ismét az Utazás kiállítás adott otthont a Járatlan Utakon Fesztiválnak, az egzotikus országok iránt érdeklődőket pedig az Afrika Expo Budapest várta, mely Közép-Kelet Európa legjelentősebb Afrika tematikus fóruma.

A rendezvény szakmai programjai idén a fenntarthatóság téma köré szerveződtek. A „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért" című eszmecserén csaknem kétszázan vettek részt, hazai és nemzetközi példákon keresztül mutatva be a fenntartható turizmus jövőjét. Gál Pál Zoltán, az eseményt szervező Turizmus Kft. ügyvezetője elmondta: a turizmus akkor tekinthető fenntarthatónak, ha nem csak élményeket ad a turistának, hanem a helyi lakosoknak is színvonalasabb életkörülményeket teremt és a környezetvédelem megvalósulásában is szerepet játszik.A Szegedi Andrea egészségturisztikai szakértő által szervezett „Fenntarthatóság az egészségturizmusban" című konferencia a többi között a hazai gyógyfürdők helyzetével foglalkozott. Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke előadásában elmondta: a háború hatására az energiaárak 300-500 százalékkal emelkedtek, számos gyógyfürdő kényszerült bezárni hosszabb-rövidebb időre. A szakmai szövetség vezetője hiányolta a korábban beígért állami mentőcsomagot, amely – mint fogalmazott – megoldaná a hazai fürdők többségének gondjait. Ezzel együtt most, hogy mérséklődnek az energiaárak, egy kicsit optimistábban tekintenek a 2023-as évre.