IATA: növelni kell a fenntartható repülőgép-üzemanyagok termelését

Forrás: turizmus.com

 2024. február 23. 10:35

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője felszólította az olajtermelőket, hogy növeljék az alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgép-üzemanyagot termelését, ugyanis a légi közlekedés fenntarthatósága csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével érhető el.

Az IATA főigazgatója, Willie Walsh a Szingapúrban tartott légi közlekedési csúcstalálkozón kiemelte, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyag a leghatékonyabb eszköz a kibocsátásuk csökkentésére.

Elmondása szerint jelenleg a környezetbarát üzemanyagokra való kereslet jóval meghaladja a kínálatot annak ellenére is, hogy az ilyen módon előállított fenntartható repülőgép-üzemanyagok ára akár három-ötszöröse is a hagyományos üzemanyagoknak.„Ez az iparág hosszútávon csak akkor növekedhet, ha be tudjuk bizonyítani az utasoknak, a szabályozó hatóságoknak, a kormányoknak és általánosságban mindenkinek, hogy fenntarthatóan tudunk fejlődni” – mondta Willie Walsh.

A fenntartható repülőgép-üzemanyagokra való kereslet meghaladja a kínálatot

Fotó: 123rf.com

 

A légitársaságoknak 2050-re el kell érniük a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást, amely cél azonban még komoly akadályok előtt áll. Ha a légiközlekedés nem tud lépést tartani más iparágakkal az elkövetkező évtizedekben jelentősen növelheti az teljes kibocsátásból való részesedését.

A hulladékolajokból és mezőgazdasági nyersanyagokból előállított fenntartható üzemanyag, akár 80 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést tesz lehetővé. Magasabb költsége azonban vitát váltott ki a költségek elosztásáról. Willie Walsh szerint az utasok sem kerülhetik ki ezt a pénzügyi többletterhet.

Szingapúr nemrég bejelentette, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyag finanszírozása érdekében adót vet ki a repülőjegyekre. 2026-tól kezdve minden Szingapúrból induló járatnak kötelező lesz legalább egy százaléknyi fenntartható üzemanyagot szállítani a tankjában, majd ez a követelmény 2030-ra várhatóan három és öt százalék köré emelkedik. Az adó bevezetése kifejezetten ezt a kezdeményezést hivatott támogatni és finanszírozni – írja a SchengenVisaInfo.