Az utazók nagy része hajlandó pluszköltséget vállalni a fenntarthatóságért

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 18. 10:15

Az Euromonitor International legfrissebb jelentése szerint az utazók közel 80 százaléka hajlandó lenne legalább tíz százalékkal magasabb költséget vállalni azért, hogy utazása kevésbé károsítsa a környezetet.

Az Euromonitor Sustainable Travel Index 2023 jelentéséből kiderül továbbá, hogy az utazók 41 százaléka hajlandó 30 százalékkal többet fizetni olyan élményekért, melyek a kaland- és az ökoturizmussal kapcsolatosak.

A 20 legfenntarthatóbb ország közül 17 Európában található. Az első helyet Svédország foglalja el, szorosan követi Finnország a második helyen, és Ausztria a harmadik helyen. A jelentés szerint Uruguay, a dél-amerikai úticél, először került be a legjobb 20 közé, lenyűgözően 15 helyet ugrott tavalyi eredményéhez képest.

A 20 legfenntarthatóbb ország az Euromonitor indexe szerint

Fotó: Euromonitor International

 

Melbourne ambiciózus célt tűzött ki a nettó zéró kibocsátás elérésére 2040-re, így az Euromonitor Top City Destinations Indexében az élen áll, mögötte pedig Madrid és Sevilla következik. Ezek a spanyol városok részt vesznek a Net Zero Cities kezdeményezésben, amely összesen 112 európai város közreműködésével jött létre, amelyek elkötelezettek a nettó zérő kibocsátás elérése mellett.

Az utazók nagyrésze többet fizetne a fenntarthatóbb utazásért

Fotó: 123rf.com

 

A 10 legfenntarthatóbb város az Euromonitor jelentése szerint:

  1. Melbourne
  2. Madrid
  3. Sevilla
  4. Stockholm
  5. Tallinn
  6. Toronto
  7. Palma de Mallorca
  8. Las Vegas
  9. Lisszabon
  10. München

A fenntartható turizmus iránti kereslet tekintetében Ausztrália, Izland és Új-Zéland szerepel a három legnépszerűbb úti cél között. Ezek hosszú távú célpontok, és vonzzák azokat az utazókat, akik hajlamosak hosszabb ideig tartózkodni. Új-Zéland különösen a megújuló turizmus iránti elkötelezettségével tűnik ki, amely túlmutat a puszta fenntarthatóságon, és arra törekszik, hogy olyan pozitív örökséget teremtsen, amely a jövő nemzedékei javára válik, miközben visszaadja a környezetnek.

Augusztusban Seychelle-szigetek kormánya környezetvédelmi adót vetett ki a turistákra, aminek bevételét fenntarthatóségi célokra szánják.