A klímaváltozás miatt egyes úti célok hamarosan "túl melegek" lehetnek a nyaralóknak

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 03. 18:38

Az utóbbi hetekben egymást érték a tudósítások a népszerű turisztikai úti célokban tomboló erdőtüzekről és a több mint 40 fokos hőmérsékletről a mediterrán térségben, ami sokakat nyaralási szokásaik átgondolására sarkallt.

Az elszenesedett szállodákról készült képek, az evakuálásokról és a tengerparti mentésekről szóló történetek, valamint az olykor elviselhetetlen hőség miatt az utazók kétszer is meggondolják mostanában, hová és mikor mennek nyaralni – és azt is, hogy utazásukkal milyen hatással vannak a bolygóra. Egyesek óvatosan foglalnak, mások pedig úti célt váltanak. A fenntarthatósági törekvések pedig egyre nagyobb visszhangra találnak, főleg, mivel a klímaváltozásnak köszönhetően a népszerű nyári desztinációk egyre nagyobb részében várható szélsőséges időjárás a jövőben a nyári hónapokban - derül ki a brit ttg összefoglalójából.

 

Hamarosan túl meleg lesz az utazáshoz?

Egy brit utazási iroda szerint fokozatos a lemondások, átfoglalások tendenciája. Bár elmondásuk szerint még senki sem említette, hogy döntése hátterében a klímaváltozás áll, egyre többen mondják, hogy főszezonban nem szeretnének Görögországba, Törökországba és Ciprusra utazni, mert "túl meleg van.” Azonban, ahogy az utazási iroda mondja, a "túl meleg van" csak a kezdet – a szélsőségesen magas hőmérséklet egyre melegebb és tartósabb lesz.

Egy nemrégiben készült felmérés is alátámasztja ezt; az InsureandGo által megkérdezett 2077 brit felnőtt 71 százaléka mondta azt, hogy véleménye szerint a Földközi-tenger egyes üdülőhelyein már 2028-ra túl meleg lesz ahhoz, hogy oda utazzanak.

Egy brit utazásszervező szerint a jövőben egyre nagyobb lesz a diskurzus a klímaváltozás utazási szokásokra gyakorolt hatásáról, sokan nagyobb figyelmet fordítanak majd úti céljuk helyes kiválasztására, különösen a fiatalabb gyermekes vagy rosszabb egészségi állapotú ügyfelek.

Mások úgy látják, hogy az éghajlatváltozás inkább a jövő problémája, és az utazási irodák számára egy lehetőség, hogy ismét megmutassák, mennyivel jobban járnak az utazók, ha őket választják nyaralásuk foglalásához — főleg ha azt nézzük, hogy katasztrófahelyzet, például erdőtüzek esetén ők hatékonyabban tudnak segíteni az utazás átfoglalásában.

A magas hőmérséklet miatt gyakoribbak az erdőtüzek is a déli desztinációkban (illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Vannak arra utaló jelek is, hogy már a jelenlegi foglalások is érintettek. Vannak olyanok, akik hiába érdeklődtek egy last minute olasz út iránt, most mégis úgy döntöttek, hogy a hőség miatt vagy máshol keresgélnek, vagy elhalasztják a nyaralást. Sokan óvatosabbak az előlegfizetésnél is – inkább kicsit várnak, hogy alacsonyabb lesz-e a hőmérséklet, van-e katasztrófahelyzet a környéken, mielőtt elköteleznék magukat.

 

Görögország a fenntarthatóságra fókuszál, a spanyolok és az olaszok a szezonon kívüli utazásra

A szélsőséges időjárás által leginkább érintett országok érzik, hogy a klímaváltozást egyre inkább figyelembe veszik az utazók a döntéshozatalnál. "Az éghajlatváltozás nem mítosz. Tagadhatatlanul a küszöbünkön kopogtató valóság" – mondta Eleni Skarveli, a Görög Nemzeti Idegenforgalmi Szervezet brit igazgatója, aki dicsérte a görög tűzoltókat a rodoszi helyzetre adott válaszukért.

Kiemelte, hogy az országnak számos zöld turisztikai kezdeményezése van, mellyel szeretnék csökkenteni a turizmus környezetre gyakorolt hatását, és hozzátette: "A mediterrán térségben egyre fontosabb, hogy a turizmus minden egyes aspektusában fenntartható megoldásokat alkalmazzunk.”

Görögország mellett Spanyolország és Olaszország is megérezte az utóbbi időszakban a hőséget. Manuel Butler, a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal brit igazgatója szerint az éghajlatváltozás szinte minden esetben felmerül az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseik során.

"Az éghajlatváltozás következményeként világszerte változó időjárási mintákat látunk, és ez alól Spanyolország sem kivétel. Ez már jó ideje az egyik fő témánk.” Azonban hozzátette: "Nem tapasztaltunk semmilyen megváltozott foglalási szokást a közelmúltbeli hőhullám következtében.”

Butler elmondta, hogy Spanyolország nem fogja megváltoztatni marketingstratégiáját az éghajlati problémák miatt, viszont már most is leginkább arra összpontosítanak, hogy a turistákat a csendesebb időszakok felé tereljék. Olaszország ugyanezt a megközelítést alkalmazza.

"Megpróbálunk minden évszakot népszerűsíteni, és a kevésbé ismert úti célokat is kiemeljük, hogy mérsékeljük a híres városok túlturizmusát, a főszezonbeli tömeges utazást” – mondta Flavio Zappacosta, az Olasz Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Egyesült Királyságért és Írországért felelős vezetője.

"Ez mind a környezetet, mind a pénzügyi fenntarthatóságot segíti azáltal, hogy a turizmusból származó bevételeket az ország különböző részein szétosztja. Emellett a vasúti utazást is népszerűsítjük a repülés helyett" – tette hozzá.

Mások Olaszországban ennél apokaliptikusabban látják a helyzetet, többek között Nello Musumeci polgári védelmi miniszter. "Az utóbbi évtizedek egyik legnehezebb időszakát éltük át Olaszországban – esőzések, tornádók és óriási jégeső északon, perzselő hőség és pusztító tüzek a középső és déli részeken" – figyelmeztetett. Hozzátette: ”Az országunkat sújtó éghajlati felfordulás szemléletváltást követel mindannyiunktól, minden szinten.”

 

Mit tehetnek az utazási irodák?

Egy szakértő szerint az utazási irodák leginkább úgy segíthetnek a negatív hatások enyhítésében, hogy a turizmust a főszezonon kívül eső évszakokra és a kevésbé meleg, nem annyira látogatott régiókba irányítják. Emellett amennyiben lehetséges, repülésmentes, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetbarátabb nyaralásokat kínálnak, valamint arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy kevesebbet repüljenek és a több rövidebb helyett hosszabb nyaralásokat tervezzenek, ami a helyi közösségeknek is nagyobb hasznára válik.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a szélsőséges időjárás által potenciálisan érintett úti célokat sem szeretnék leírni, hiszen ezeken a helyszíneken is sok helyi lakos függ a turizmustól.