Környezetvédelmi adót kell fizetniük a Seychelle-szigetekre érkező turistáknak

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 13:05

Környezetvédelmi adót vetett ki a Seychelle-szigetek kormánya a turistákra. Minél nagyobb méretű szálláshelyet választ a vendég, annál magasabb az adó. A bevételből környezetvédelmi projekteket akar finanszírozni az ország kormánya.

A Seychelle-szigetekre érkező turistáknak augusztus 1. óta környezetvédelmi adót kell fizetniük – értesült a reisereporter.de.

A világ egyik legnépszerűbb turistaparadicsomának számító szigetcsoport környezetvédelmi szempontból nagy veszélynek van kitéve: a korallszigetekre a túlzott mértékű halászat, a klímaváltozás és a környezetszennyezés is negatív hatással van.

A szigetország kormánya az elmúlt években két védett tengeri területet is létrehozott, hogy kímélje a vizekben élő fajokat. Ennek keretében a fő szigetek körüli területeken a turizmust is elfogadható mértékűre akarják visszaszorítani.

A turisztikai környezetvédelmi adóból származó bevételeket környezetvédelmi és helyreállítási célokra használják majd fel az ország illetékes minisztériuma szerint, amely fenntartható jövőt szeretne biztosítani az ágazatnak.

A környezetvédelmi adót a szálláshelyen kell megfizetni a kijelentkezéskor, mértéke pedig a szálláshely méretétől függ: a kis szálláshelyeken személyenként és éjszakánként 25 rúpia (kb. 1,62 euró), a közepes szálláshelyeken 75 rúpia (4,87 euró), a nagy szállodákban, jachtokon és üdülőkomplexumokban pedig 100 rúpia (6,49 euró).

Az igénybe vett szálláshely méretétől függő környezetvédelmi díjat kell fizetniük a turistáknak a Seychelle-szigeteken

Fotó: 123rf.com

Nem a Seychelle-szigetek az egyetlen, ahol környezetvédelmi célból vetnek ki turisztikai adót.

Balin például jövő januárban vezetik be a beutazási illetéket, a kb. 8,90 eurónak megfelelő összeget érkezéskor, a repülőtéren vagy a kikötőben kell majd megfizetni. A bevételekből környezetvédelmi és kulturális projekteket finanszíroznak majd, többek között ennek a forrásnak a segítségével tisztíthatják meg a tengert az óriási mennyiségű műanyag hulladéktól.

Új-Zélandon 2019 októbere óta kell idegenforgalmi adót fizetni, az ebből származó bevételekből kifejezetten természetvédelmi beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket és a turisztikai látványosságok körül fenntarthatósági projekteket finanszíroznak. A látogatóknak 35 új-zélandi dollárt (kb. 20 eurót) kell fizetniük az országba való belépés előtt.

A Bhutánba utazóknak a vízumkérelmezési eljárás részeként kell ún. fenntarthatósági fejlesztési díjat fizetniük, a bevételeket egyebek mellett környezetvédelmi projektekre fordítják. Az összeg elképesztően magas, alapesetben napi 200 dollár. A szabályozást két hónappal ezelőtt módosították, így a hosszabb távra maradó utazók kedvezményeket kapnak.