Itt van hét népszerű, de túlzsúfolt európai úti cél hét alternatívája

Forrás: turizmus.com

 2024. április 15. 18:13

Európa népszerű, de túlturizmustól szenvedő városai helyett a főszezonban érdemes lehet hasonló hangulatú, de kevésbé ismert úti célokat választani.

Európa divatos nagyvárosai főszezonban gyakran kényelmetlenül zsúfoltak az utazók számára. Ha önnek nem kifejezetten az a célja, hogy a bakancslistáján kipipáljon egy várost, inkább az adott hely hangulata vonzza, akkor lehet, hogy jobban jár, ha ebben az időszakban egy alternatív úti célt választ.

A Reisereporter cikke hét város lehetséges alternatívájára mutat példát.

 

1. Velence helyett: Chioggia

Velence csodálatos és romantikus úti cél, de sajnos túlzsúfolt. A szűk utcákon és a Szent Márk téren alig lehet lépni a tömegtől. Ha nyugalomban szeretné kiélvezni egy lagúnaváros egyedi hangulatát, akkor érdemes lehet inkább a közeli Chioggia felé venni az irányt.

A festői kisváros Velencétől körülbelül 50 kilométerre délre fekszik. Szent Márk tere, Dózse-palotája vagy világhírű operaháza nincs, de nem kevésbé varázslatos, mint Velence. Az óvárost számos csatorna szeli át, a parton kis kávézók csábítanak üldögélésre, csónakok lebegnek a kék vízen, és mosott ruhák száradnak a színes házak között kifeszített köteleken. A városnak számos nevezetessége van, például a Torre dell’oroglio óratorony, kilenc híd és több templom.

Chioggia városát "kis Velencének" is szokták nevezni

Fotó: 123rf.com

2. Róma helyett: Pula

Ha odavagyunk az ókori római emlékekért, de nem szeretnénk végigállni a Colosseum előtt kígyózó sort, ellátogathatunk a horvátországi Pulába is, amely ugyanúgy büszkélkedhet egy 1. században épült amfiteátrummal. Az Isztriai-félszigeten fekvő városnak emellett számos, szintén ebből a korból származó látnivalója van.

A hangulatos utcákon és sikátorokban pedig butikok, éttermek és bárok csábítanak vásárlásra és fogyasztásra. És Pulának van egy nagy előnye is Rómával szemben: a tenger közelsége.

Pula ókori római amfiteátrumában ma koncerteket és egyéb rendezvényeket tartanak

Fotó: 123rf.com

3. Amszterdam helyett: Hoorn

Az Amszterdamtól 35 kilométerre északra fekvő városban a tömeget elkerülve  láthatunk szerteágazó csatornahálózatot, a vízben tükröződő keskeny, nyeregtetős homlokzatú házakat, történelmi épületeket, és nézelődhetünk izgalmas múzeumokban.

Amszterdamhoz hasonlóan Hoorn is a 17-18. századi „aranykorra” emlékezteti a látogatót. A kereskedelem központja akkoriban a Binnenhaven, a belső kikötő volt, ahol még mindig találunk néhányat a régi, gyönyörű raktárépületekből, és megcsodálhatunk egy óriási védőtornyot is

A városnéző séta kiindulópontjaként a főtér kínálkozik, ahol több bevásárlóutca is keresztezi egymást.

A Binnenhavenben néhány gyönyörű, több évszázados raktárépületet is találunk

Fotó: 123rf.com

4. Párizs helyett: Bordeaux

Széles sugárutak, elegáns, klasszikus építészet és francia életérzés – mindezt nemcsak Párizsban, hanem Bordeaux-ban is megtaláljuk. A híres borvidék központja a „Dél Párizsa” néven is ismert, és építészet, kultúra vagy gasztronómia terén egyáltalán nem kell szégyenkeznie a vonattal két órányira található francia főváros mellett.

A közvetlenül a Garonne partján fekvő Place de la Bourse hatalmas, neoklasszicista stílusú palotái és lenyűgöző szökőkútja remek fotózási lehetőségeket kínál. A gótikus Saint-André katedrális a Notre-Dame-ra emlékezteti a látogatót. A művészetkedvelők Franciaország első kortárs művészeti múzeumában vagy a világ legnagyobb digitális művészeti központjában időzhetnek.

A Place de la Bourse remek fotózási lehetőségeket kínál

Fotó: 123rf.com

5. London helyett: Bristol

A gyönyörű, azonban gyakran hangos és túlzsúfolt London egyik, nyugodtabb alternatívája az Anglia délnyugati részén található Bristol lehet.

A városnak Londonhoz hasonlóan van egy ikonikus hídja, a Clifton függőhíd, amely 75 méter magasan ível át az Avon folyó felett. Egy híres tornya is van a városnak, a Cabot Tower, amely Bristol egyik legjobb kilátója a városközponttól néhány perc sétára. A történelmi negyedben többek között a 12. századból származó katedrálist csodálhatjuk meg.

A Harbourside negyedben egy tudományos múzeum, egy akvárium, valamint egy művészeti múzeum is található, ez utóbbiban a városban született utcaművész, Banksy számos eredeti alkotását is megtekinthetjük.

Bristol ikonikus függőhídja

Fotó: 123rf.com

6. Barcelona helyett: Girona

Katalónia kozmopolita fővárosa évente több mint 27 millió látogatót vonz. Ha elkerülnénk az emiatt szinte biztosan ránk váró tumultust, tehetünk egy próbát a legkisebb katalán tartományi fővárossal, Gironával is.

A város többek között az Onyar folyó partján álló színes házakról ismert, amelyek a vízben tükröződve mintha lebegnének. A folyó híres vörös hídját Gustave Eiffel tervezte.

Tehetünk egy sétát a régi városfalon, amelynek egyes részeit még a rómaiak építették. Barangolhatunk a híres zsidónegyedben, a barcelonai Barri Gòtic gótikus negyedhez hasonlító Barri Vell városrészben, utána pedig megpihenhetünk a zöld Devesa Parkban.

Az Onyar folyó partján álló házak a Gustave Eiffel által tervezett Eiffel-híddal

Fotó: 123rf.com

7. Lisszabon helyett: Coimbra

Portugália egykori fővárosában sokkal kötetlenebb a hangulat, mint a kötelező programnak számító Lisszabonban. Az ország közepe táján, a Mondego folyó partján található városban található Európa egyik legrégebbi egyeteme, amely az óváros macskaköves utcáival együtt az UNESCO-világörökséghez tartozik. A gyönyörű barokk egyetemi könyvtár, a Biblioteca Joanina mindenképpen megér egy látogatást.

Lisszabon mellett Coimbra is fontos centruma a fado zenei műfajnak. A Fado ao Centro kulturális központban egy pohár portói bort kortyolva adhatjuk át magunkat a vágyakozó dalok élvezetének.

A díszes egyetemi könyvtár Coimbrában

Fotó: 123rf.com