Fenntartható üzemeltetés: örökzöld szállodák jó gyakorlatai

Szerző: Karakasné Morvay Klára

Forrás: turizmus.com

 2023. június 14. 09:42

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége zsűrije a „Zöld szálloda 2023–2024" pályázat keretében Örökzöld szálloda címet adományozott azon szálláshelyek részére, amelyek legalább három alkalommal értek el dobogós helyezést a pályázaton. Ezeket a jó gyakorlatokat mutatjuk be cikkünkben.

Az utóbbi évtized során napi valósággá vált a fenntarthatósági szemlélet és az ezzel együtt járó intézkedéshalmaz. Míg 2010-ben egy nemzetközi felmérés (National Geographics & Globescan) eredménye azt mutatta, hogy a legtöbb fogyasztónak a fenntartható termelés és fogyasztás hallatán kétsége van afelől, hogy egyéni döntéssel hatással lenne a gazdaság egészére, addig mára a vállalkozások és a magánemberek is egyre több intézkedést tesznek a környezetvédelem érdekében.

A Booking.com 2021-es Fenntartható Utazási Jelentése szerint a válaszadók 83 százaléka ma már létfontosságúnak tartja a fenntartható utazást és szállást. A felmérésben részt vettek közül minden második személy csalódott, ha egy adott turisztikai célterület vagy szálloda nem támogatja vagy akadályozza őket abban, hogy fenntartható módon cselekedjenek.

Az Európai Unió Fenntartható Finanszírozási Akciótervének keretében 2020-ban életbe lépett a fenntartható tevékenységek egységes osztályozása. Az ebben foglalt zöldtevékenységek segítik a következő hat környezeti célkitűzés elérésének egyikét: az éghajlatváltozás mérséklése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme, a körforgásos gazdaságra való átállás, a szennyezés megelőzése és csökkentése, a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása.

2022-től a taxonómiarendelet hatálya alá eső vállalatoknak közzé kell tenniük, hogy tevékenységük mennyire fenntartható. Jelentési kötelezettsége azon vállalatoknak van, ahol az üzleti évben a foglalkoztatottak száma 250 fő fölötti, a mérlegfőösszeg meghaladja a 6 milliárd forintot és/vagy az árbevétel a 12 milliárd forintot.

Tekintettel a szálláshelyek nagy környezeti lábnyomára, az iparág szereplőinek reagálniuk kell az utazók növekvő környezettudatosságára és a jogszabályi változásokra.

Az elméleti bevezető után következzen a három hazai Örökzöld szálloda jó gyakorlatainak bemutatása.

A környezetkímélő megoldásokkal sok esetben drága energiát is megspórolunk

Fotó: 123rf.com

Épületfelügyeleti rendszer és hulladéktömörítés

A vecsési Hotel Stáció Wellness & Conference****superior legújabb projektje keretében 160 darab napelemet szerelnek fel az épület tetejére, amivel 65 000 kW energiát képesek előállítani. Az épület hőszigetelése eleve közelíti a passzív házakra jellemző 15-20 centiméteres vastagságot, és ezt hőszivattyúk alkalmazásával teszik hatékonnyá.„Wellness-szállodákban egyidejűleg van nagy igény a hűtésre és a fűtésre. A hőszivattyúval nyáron meleg vizet állítunk elő, eközben a keletkezett energiával hűtjük a Kneipp-taposót, a merülő medencét és a szerverszobát. Kizárólag ilyen rendszert érdemes felszerelni, mert ez kíméli a környezetet és a pénztárcát is!" – olvasható a pályázati anyagukban.

A szobák felület-(padló-, fal-, mennyezet-)hűtés-fűtéssel működnek, így nincs a hagyományos légkondicionáló berendezéseknél megszokott monoton, búgó hang, nincs por, ami visszakerülne a levegőbe, nincsenek asztmatikus vagy porallergén reakciók, nincs Legionella-veszély. A fűtéshez használt vizet nem kell magas hőmérsékletre felfűteni, mivel az már 32-36 Celsius-fokon is hatékony, így további energiamegtakarítás érhető el.

Az épületfelügyeleti rendszer minden helyiség állapotát (hőmérséklet, fűtés-hűtés, ablakhasználat, páratartalom) figyeli

Fotó: 123rf.com

„Konyhánkba beszereztünk egy Winterhalter Pass-through, Energy Lite mosogatógépet, amely rendelkezik hővisszanyerővel, vagyis az elhasznált mosogatóvízből még leeresztés közben kinyeri a meleget, és átadja azt a beáramló hideg víznek" – tájékoztattak.

Az épületfelügyeleti rendszer minden helyiség állapotát (hőmérséklet, fűtés-hűtés, ablakhasználat, páratartalom) figyeli, és mindig csak a szükséges energiát mozgósítja, ehhez a külső hőmérsékletet is számításba veszi. Nyitott ablaknál a fűtés vagy hűtés leáll. „Az évek folyamán a világítási rendszert és a tévéket teljes mértékben kicseréltük LED-technológiára, ezzel jelentős fogyasztáscsökkenést és a felesleges hőtermelés megszüntetését értük el."

A kedvező vízfogyasztást a modern 5 liter/perc átfolyású csaptelepek és a zuhanyba beépített 12 liter/perces perlátorok biztosítják. A WC-k öblítésére és a kerti locsolásra kútvizet használnak.

Egy hulladéktömörítő géppel csökkentik a szelektíven gyűjtött szemét térfogatát és ezáltal a szemétszállítási díjat. A szépen ápolt kert zöldhulladékát részben komposztálják, amit felhasználnak a kert gondozásához, másik részét pedig komposztáló telepre szállíttatják. A nyomtató tonereket újratöltik, a tisztítószerek mindegyikénél az Ecolabel tanúsítvány garantálja a foszfát- és nikkelmentességet, így megelőzve a bőrirritációt vagy allergiát.

Minden konyhai alapanyag beszerzését hazai és regionális szállítókkal oldják meg, minimálisra csökkentve a szállítás környezetterhelését.

 

Odafigyelnek a társadalmi fenntarthatóságra is

A háromcsillagos, mátrafüredi Sástó Hotel tulajdonosai büszkék arra, hogy már a szálloda építésekor (2014) figyelembe vették a lehetséges környezetvédelmi megoldásokat."A megújuló energiaforrások jegyében geotermikus, talajhőszondás fűtési rendszert építettünk ki, amelyet napkollektorra épülő vízmelegítős épületgépészettel egészítettünk ki" – írták. A hotel hatékony épületszigetelést kapott, kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező kompakt fénycsövek és energiatakarékos világítótestek kerültek a szobákba, a mozgás- és jelenlét-érzékelős világítási rendszer hatékonyan biztosítja a megfelelő világítást.

A víztakarékosság növelésére a szobákba bekészített kártyákkal kérik a vendégeket arra, hogy csak szükség esetén kérjék a törölközők mosatását. A szobákban és az étteremben újrahasznosított termékeket használnak, illetve a housekeeping területén a tisztítószereket is környezetbarát tisztítószerekre cserélték. A fürdőszobákban a klasszikus, kis kiszerelésű szállodai bekészítések helyett utántöltős rendszert szereltek fel a műanyaghulladékok minimalizálására. A minibárban és az étteremben is az üveges kiszereléseket részesítik előnyben a műanyagokkal szemben. Szelektív hulladékgyűjtéssel, hulladéktömörítővel és saját komposztálóval teszik hatékonyabbá a hulladékgazdálkodást.

Az építkezéskor a föld alatt egy nagy esővízgyűjtő tartály is helyet kapott, amely a tetőkről gyűjti össze a vizet, ami a kiépített öntözőrendszeren keresztül kerül felhasználásra.

Elektromos töltőpontok teszik lehetővé a kisebb környezeti terheléssel járó elektromos közlekedési eszközök töltését.

„A természeti fenntarthatóság mellett különösen fontosnak tartjuk a társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot is. Igyekszünk helyi termelőktől vásárolni, illetve a helyi termelők termékeit árulni, népszerűsíteni. Hotelünk jó kapcsolatot ápol a helyi szociális intézményekkel és adománygyűjtő szervezetekkel, így amikor csak tehetjük, élelmiszer-, játék-, textil- és ruhaadományokkal segítjük a helyi rászorulókat" – tájékoztattak.

 

Zöldstratégia a beszerzésben is

A négycsillagos, visegrádi Royal Klub Hotelben – Duna-parti szállodaként – külön figyelmet fordítanak a vízfelhasználásra. A szálloda öntözőrendszerét saját kút látja el vízzel. A szobákban víztakarékos csaptelepek, zuhanyfejek és kettős öblítőrendszerű WC-tartályok csökkentik a vízfogyasztást. A szálloda körüli kert és fák gondozása során szennyező vagy káros vegyi anyagokat nem használnak.

Az energiafelhasználást napkollektorokkal segítik, és 2016 óta minden világítótestben energiatakarékos LED-izzót alkalmaznak.

„Hulladékgazdálkodásunk keretében nemcsak a saját tevékenységből fakadó hulladékot gyűjtjük szelektíven, hanem a vendégek által hagyott szemetet is teljeskörűen, utólagosan szelektáljuk" – hangsúlyozták.

Környezeti terhelésüket egy új, zöldbeszerzési stratégia kialakításával is csökkenteni tudták. Parkolójukban elektromosautó- és kerékpártöltőket létesítettek.

Egyre több helyen áll a vendégek rendelkezésére elektromos autótöltő

Fotó: 123rf.com

A One Tree Planted nemzetközi alapítvánnyal együttműködve, minden, közvetlenül a honlapon lefoglalt szoba után hozzájárulnak egy fa telepítéséhez, ezzel évente közel 5000 új fa ültetéséhez.

 

Nem választás kérdése

A fenti jó gyakorlatokat egy részét valószínűleg egyre több hazai szálláshely is alkalmazza már, hiszen elkerülhetetlenné válik a környezettudatosság beépítése a mindennapi üzemeltetésbe. Ez már nem választás kérdése, hanem alapelvárás mindannyiunkkal szemben.

Számos vállalkozás beszállítóként segíti a szállodák zöldtörekvéseit. A „Zöld szálloda 2023–2024" pályázat kiemelkedő teljesítményeit az MSZÉSZ 10 társult tagja értékes és környezetbarát felajánlásokkal díjazta.

További információk és a szponzorok listája megtalálható a verseny honlapján.

 

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. márciusi számában jelent meg. Ha előfizetne lapunkra, itt megteheti.