Nagysebességű vasútvonalak épülhetnek Kína és Vietnám között

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 13:06

Vietnám célja, hogy még 2030 előtt megkezdje két nagysebességű vasútvonal építését, amelyek összekötik fővárosát, Hanoit Kínával - közölte a vietnámi tervezési és beruházási minisztérium.

Kína Vietnám legnagyobb kereskedelmi partnere és a feldolgozóipar számára létfontosságú importforrás. A két országot már most is összeköti egy autópálya-rendszer, valamint két vasútvonal, amelyek azonban a vietnámi oldalon elavultak és korszerűsítésre szorulnak.

A tervezett nagysebességű vonalak egyike Vietnám kikötővárosaiból, Haiphongból és Quang Ninhből Hanoin keresztül vezetne Lao Cai tartományba, amely Kína Jünnan tartományával határos – áll az illetékes vietnámi minisztérium közleményében.

Nagysebességű vasút kötheti össze Hanoit Kínával

Fotó: 123rf.com

 

A másik vasútvonal Hanoi és a kínai Guangxi régióval határos Lang Son tartomány között haladna, egy olyan területen keresztül, amelyet sűrűn benépesítenek globális gyártóüzemek, köztük a kínai befektetők tulajdonában lévő létesítmények.

A minisztérium nem közölt további részleteket a projektekről, azonban a hónap elején azt nyilatkozták, hogy első nagysebességű vasúthálózatának kiépítése során igyekszik tanulni Kínától, és tisztviselőit kínai vasúttársaságokkal való együttműködésre küldte – írja a CNN.