IMEX America: első kézből a világ rendezvénypiaci trendjeiről

Szerző: Biró László

Forrás: turizmus.com

 2023. október 25. 17:53

Azt gondolhatnánk, hogy a Las Vegas-i IMEX America kissé költői túlzással állítja magáról, hogy „az üzleti rendezvények globális iparágának szívverése”. De a helyszínen azonnal megértjük, hogy nem nagyzolós kijelentésről van szó.

A MICE szektor vagy a „meeting industry" valóban legnagyobb eseménye ez – európai párja az IMEX Frankfurt –, amely a networkingen és az üzleti lehetőségeken túlmenően jelentős inspirációs forrást is nyújt a rendezvényes szakmának.

 

Kiterjesztett digitális élmények

Elképesztőek már a számok is: az idei, október 17. és 19. között megrendezett IMEX America 12 ezer résztvevőjéből 3500 „vásárló", azaz a rendezvényes piacon ügyféloldali döntéshozó volt jelen, emellett 3300 kiállító (üzleti desztináció vagy szolgáltató) igyekezett a legkülönfélébb eszközökkel, standokkal, programokkal és stuntokkal (kb. bámulatos dolgokkal – a szerk.) felhívni magára a figyelmet. Továbbra is az egyedi megjelenésekre helyezték a hangsúlyt: egymást érték a 3D-s standok, a VR-szemüveges megjelenések, de akadt, aki masszőrökkel csábította magához a leendő ügyfeleket.

A legendás Mandalay Bay hotel adott otthont az idei IMEX America szakmai vásárnak

Fotó: Mediator

 

Talán egyetlen iparág történetében sem beszélhetünk ennyire élesen a 2020 előtti és utáni szakaszról, mint a MICE esetében, hiszen míg a magánutazások szép lassan helyreálltak, az üzleti konferenciák, meetingek világa lassan tér vissza eredeti medrébe, és ennek a jelenlegi globális gazdaság környezet sem kedvez. Sőt, a karanténidőszakban megszokott online megoldások örök nyomot hagytak a rendezvényes szakmán: az idei IMEX-en is a digitalizáció, a hibrid megoldások és az okos, jelentős hozzáadott értéket képviselő, kiterjesztett élményt nyújtó rendezvények álltak a középpontban.Az idei tematikák között volt még egy elem, amely azt mutatja, hogy az üzleti rendezvények világa igyekszik megtalálni a helyét a gazdagon rétegzett kommunikációs mátrixon belül.

 

Fókuszban az emberi tényező

Idén tapintható volt, hogy minden a kapcsolat, az emberi tényező körül forgott.

A cikk szerzője, Biró László a vásáron

Fotó: Mediator

Amellett, hogy a rendezvények innovatív, digitális, online kapcsolódott – leginkább AI által perszonalizált – elemei voltak a látványosabbak, azt is láttuk, hogy a pandémia a szolidaritás és a közösség erejét is megmutatta ennek a szakmának (is).

Az IMEX America előadásai, panelbeszélgetései igyekeztek arra fókuszálni, hogyan tudja közelebb hozni az embereket egymáshoz, illetve milyen kedvező változásokat tud egyéni és közösségi szinten elérni ez az iparág. A fenntarthatóság, az inkluzivitás, a hozzáférhetőség mind megkerülhetetlen kulcsszavak voltak.

A grandiózus méretein túl is van valami jellegzetesen amerikai abban, ahogyan ez az üzleti rendezvény a szakmát képviseli. Bár a standok egyenként kisebbek, mint az az európai vásárokon megszokott, a kivitelezés és az ötletesség szemmel láthatóan magasabb színvonalú. Igaz ez a vásár egészére: az infrastruktúra és a szolgáltatások – onnan indulunk, hogy a legendás Mandalay Bay hotelben zajlott az egész –, a város nyújtotta körítés és szórakozás egy más minőséget képvisel. És ennek megvan a következménye, hiszen az IMEX Las Vegas mágnesként vonzza a fizetőképes ügyfeleket. A kiállítók szempontjából ez praktikusan azt jelenti, hogy az amerikai ügyfelek magasabb szintű döntéshozóival lehet találkozni itt, mint az európai vásárokon.

Három nap alatt sem lehetett a programok és standok töredékét sem bejárni, de az a szűk keresztmetszet is, amelyet szerencsém volt befogadni, azt bizonyítja, hogy az IMEX Americát egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia, aki az üzleti rendezvények világában érintett.

(A szerző a Mediator Group reklámügynökség ügyvezetője.)

*

Kiadónk e hét csütörtökön rendezi meg az üzleti turizmus legnagyobb hazai eseményét, a MICE Business Day-t, amelyen rekordszámú kiállító és 40 külföldi hosted buyer vesz részt. Várjuk a szakmai érdeklődőket október 26-án a Hungexpo Kongresszusi Központban!