Indulhat az észak-balatoni vasútállomások felújítása

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 17. 10:33

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkötötte a szerződést a nettó 349,8 millió forintos beruházás kivitelezéséről.

A kiírás szerint megtervezendők Polgárdi, Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Alsóörs, Aszófő felvételi épületei (ez a vasútállomás neve szakzsargonban), a mai kor követelményeinek megfelelően. Ez komfortos és akadálymentes használatot, továbbá a környezetük rendezését jelenti.

Balatonakarattya vasútállomása

Fotó: Wikipedia

További tíz állomáson, illetve megállóhelyen peronokat kell építeni. Ebbe a körbe tartozik Balatonfőkajár felső, Csajág, Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Csopak, Balatonarács és Balatonfüred.

A nyertesekkel augusztus 26-án kötött szerződést a NIF – írja a napi.hu.

A NIF közleménye szerint a hatályos támogatási szerződés kizárólag előkészítési feladatokra szól, építési tevékenységre nem. A megkötött tervezési szerződés alapján a tervező a megvalósításhoz szükséges vázlatterveket, engedélyezési- és kiviteli terveket és a tenderdokumentációt készíti el. Ebből következően a beruházás kivitelezésének kezdete és időtartama egyelőre nem állapítható meg.

A MÁV Zrt. 2023-ig 50 vasútállomást újít fel, a vasúttársaság a saját forrásaiból évente 4-5 milliárd forintot fordítana a munkálatokra, amelyek az épületek állapotának javítását, az utasforgalmi terek komfortosabb kialakítását szolgálják – közölte szeptember 16-án Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint. Az átalakítások célja, hogy európai, az utasokhoz méltó környezetet tudjanak létrehozni.

Elsősorban a Budapest - Cegléd - Szolnok (100A vonal) és a Budapest - Vác - Szob (70-es vonal) vasútvonal állomásaira koncentrálnak, mivel ezek a legforgalmasabb elővárosi vonalak, és a jövőre forgalomba álló KISS emeletes motorvonatok is ezeken a vonalakon szállítják majd az utasokat.

A program részeként folytatódik a Keleti Pályaudvar felújítása is. A tervek között szerepel, hogy még év végéig átalakítják a vizes blokkot, jövőre pedig elkezdődik a jegypénztárak felújítása.