Indul az EuroVelo 6 építése Budapest és Szentendre között

Forrás: MTI

 2019. augusztus 29. 16:48

A Szentendre déli határától Budapest közigazgatási határáig tartó 5,6 kilométeres kerékpáros szakasz építése mintegy 850 millió forintba kerül.

A Budapest és Szentendre közötti 5,6 kilométeres kerékpárút Szentendrén a Bükkös-pataktól a Dera-patakig meglévő hálózathoz csatlakozik. A nyomvonal a Dera-patak fölött egy új, 36 méter hosszú híd megépítésével indul, majd halad Budakalász irányába, részben új nyomvonalon, részben meglévő mezőgazdasági utak kerékpárosbaráttá történő átépítésével, részben budakalászi kerékpárutak felújításával.

Az EuroVelo 6 kerékpárút kapcsolatát az M0 gyorsforgalmi úttal –a Megyeri-híddal – a Gát utcai megközelítés biztosítja. A kerékpáros útvonal a Barát-patak fölött meglévő hídhoz csatlakozik, így éri el Budapest közigazgatási határát, amivel létrejön a folytonos összeköttetés a fővárosi kerékpározható útvonalakkal.

A munkálatok várható befejezése jövő év augusztusa

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fejlesztés során kiépül a vízelvezető rendszer a kerékpárút mellett, és a szükséges beavatkozásokat is elvégzik a közvilágítási hálózaton, emellett 66 KRESZ-táblát helyeznek el. A beruházás részben uniós, részben hazai forrásból valósul meg.

A fejlesztés végén a kerékpárosok egy 3 méter széles burkolt kerékpárutat vehetnek majd birtokba.

A szentendrei alapkőletételen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020 a magyar kerékpározás fontos éve lesz, mert Magyarországról rajtol el a világ egyik legnagyobb kerékpáros versenye, a Giro d'Italia, egyben látványos előrelépések lesznek a kerékpárutak építésében.

Az egyeztetések miatt jelentősen elhúzódtak a különböző kerékpárutak előkészítő munkálatai, jelenleg azonban már sok közbeszerzés és munkálat van folyamatban.

Néhány héten belül átadják a Pomáz és Szentendre közötti kerékpárutat, illetve két kerékpáros híd épül a Szentendrei-szigetre, Szentendrénél és Kisoroszinál.

Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője sikerként értékelte, hogy a Szentendrei-szigetet is sikerül bekapcsolni az EuroVelo 6 útvonalba, ugyanakkor hangsúlyozta: fontosak a helyi kerékpárutak is, mint például a Pilisben lévők vagy a Szentendre–Pomáz közti 2,8 kilométeres szakasz.

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere kiemelte: az EuroVelo 6 Budapest–Szentendre szakaszának megépítése fontos mérföldkő, de a kormány döntése értelmében a beruházás folytatódik az északi szakasz és a két dunai híd megépítésével.

Az út kivitelezője a HE-DO Kft., a munkálatok várható befejezése jövő év augusztusa – tájékoztatott Juhász Zoltán, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. igazgatóhelyettese