Újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre

Forrás: turizmus.com

 2019. november 07. 11:29

November 7-én nyílt meg az ingyenes InterRail-bérletprogram legújabb pályázati fordulója, amelynek keretében több ezer európai, köztük több száz magyar fiatal juthat ismét ingyenes európai vonatbérlethez és utazhatja be vele az uniós tagállamokat.

A mostani pályázati fordulóban a jelentkezéseket 2019. november 28-án délig lehet egy rövid kvíz kitöltése után beadni, a pályázatokat ezúttal is egy uniós szakértőkből álló, független értékelő bizottság bírálja el.

A mostani forduló nyertesei akár egy hónapos ingyen bérletet is kaphatnak. Ezúttal azok jelentkezhetnek, akik 2001. január 1. és 2001. december 31. között születtek. Az utazásra jövő április és október között lesz lehetőség.Az elmúlt években eddig közel 300 ezer fiatal jelentkezett a programra, közülük ötvenezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással. A program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre is közel tízszeres volt a túljelentkezés.

Az elmúlt években 50 ezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással

Fotó: interrail.eu

A programra a 2021 utáni hétéves költségvetésben várhatóan már évi 100 millió euró fog rendelkezésre állni – tájékoztatta szerkesztőségünket Ujhelyi István, a program mentora, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnöke.

A „FreeInterRail" alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A végül DiscoverEU néven megvalósuló program nemrég európai nívódíjat nyert.

A pályázatokat az uniós program honlapján keresztül lehet beadni.