Ősszel ingyen vonatozhatunk Spanyolországban

Forrás: turizmus.com

 2022. július 14. 16:58

Spanyolország szeptembertől ingyenessé teszi a közlekedést bizonyos vasútvonalakon, válaszul a gyorsan emelkedő energiaárakra és az inflációra.

Az állami tulajdonban lévő tömegközlekedési szolgáltatások árait már korábban a felére csökkentették Spanyolország-szerte, most pedig egy 100%-os kedvezményt jelentett be a kormány: szeptembertől teljesen ingyen lehet majd utazni bizonyos, a Renfe állami vasúttársaság által üzemeltetett vonalakon.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök bejelentése alapján szeptember 1-jétől az év végéig ingyenesen lehet jegyeket váltani a hálózat Cercanías, Rodalies és Media Distance (helyi és középtávú utazásoknak megfelelő) közforgalmú vonataira. Az ingyenesség a legalább 10 darabos, oda-vissza utazást magába foglaló tömbösített jegyekre vonatkozik, az egyszeri utazásra szóló jegyekre, illetve a távolsági utazásokra nem – közölte a TVE közszolgálati televízió.

"Ez az intézkedés maximálisan ösztönzi az embereket arra, hogy a szükséges napi ingázáshoz a közösségi közlekedésnek ezt a formáját válasszák, amely biztonságos, megbízható, kényelmes, gazdaságos és fenntartható, még az energia- és üzemanyagárak folyamatos emelkedése mellett is" – áll a spanyol közlekedési minisztérium közleményében.

renfe_123rf

Szeptembertől ingyen utazhatunk a spanyol állami vasúttársaság egyes vonalain

Fotó: krasnevsky/123rf.com

Nem csak Spanyolország preferálja a tömegközlekedést

Nem Spanyolország az egyetlen európai ország, amely intézkedéseket hozott a tömegközlekedés árának csökkentése érdekében.

A múlt hónapban például Németországban bevezették a 9 eurós korlátlan havi tömegközlekedési bérletet, amely az egész országban használható a helyi és regionális közlekedésben. Az ajánlat, amely a kormány energiacsökkentő csomagjának része, a tervek szerint augusztus végéig tart majd.

Ausztria 2021 végén vezette be az ország valamennyi tömegközlekedési eszközére érvényes, rendkívül kedvezményes "klímajegyet" azzal a céllal, hogy az embereket arra ösztönözze, hagyják otthon autójukat. A Klimaticket mindössze 1095 euróba kerül évente, ami napi 3 euró körüli összeget jelent.