Izrael újra megnyitja kapuit a kisebb turistacsoportok előtt

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 06. 15:10

Izrael szeptember 19-től engedélyezi meghatározott országcsoportokból kisebb külföldi turistacsoportok látogatását egy kísérleti program keretében, amelynek célja a turizmus beindítása – közölte a kormány vasárnap.

Az Izrael zöld, sárga és narancssárga listáján szereplő országokból érkező, 5 és 30 fő közötti turistacsoportok beutazhatnak az országba, feltéve, hogy a csoport minden tagja megkapta a Covid-19 elleni védőoltás összes szükséges adagját – közölte az idegenforgalmi minisztérium a CNN értesülése szerint.

Egyéni turisták, akik a koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta nem léphetnek be Izraelbe, kivéve, ha családtagjaikat látogatják meg, továbbra sem utazhatnak be.

Májusban, a Covid-19 fertőzések csökkenésével Izrael egyszer már engedélyezte a kisebb turistacsoportok beutazását. Ekkor több mint 2000 látogató érkezett, főként az Egyesült Államokból és Európából, ami reményt adott a járvány által sújtott idegenforgalmi ágazatnak.

A kezdeményezést azonban augusztusban felfüggesztették, mivel a delta variáns Izraelben is terjedni kezdett és a fertőzések száma megugrott, annak ellenére, hogy az ország világelső a védőoltás bevezetésében.

Szeptember 19-től magyar turistacsoportok is utazhatnak Izraelbe

Fotó: 123rf.com

Az új terv értelmében a zöld, sárga és narancssárga országokból érkezők számára nem lesz korlátozás Izraelben, de a vörös listán szereplő államokból – ide tartozik jelenleg Bulgária, Brazília, Mexikó és Törökország – továbbra sem léphetnek be turistacsoportok. Magyarország jelenlegi besorolása sárga. A külföldi turistáknak a belépésnél igazolniuk kell majd, hogy az elmúlt hat hónapban megkapták a Covid-19 vakcina második adagját, vagy egy emlékeztető oltást. Ezenkívül egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet is be kell mutatniuk, továbbá a tel-avivi repülőtéren történő leszállás után szerológiai tesztnek (antitest vizsgálat) kell alávetniük magukat.

A minisztérium közölte, hogy korábban "egyetlen koronavírusos esetet sem azonosítottak azok között a csoportok között", amelyek a korlátozások májusi enyhítése után érkeztek. A tárca azt mondta, reméli, hogy a közeljövőben az egyénileg utazó turisták számára is engedélyezhetik a látogatást az Izraelben és világszerte tapasztalható fertőzési ráták függvényében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az El Al izraeli légitársaság augusztus 19-től újraindította a Tel-Aviv és Budapest közötti járatát, heti négy járattal.