Japán beengedi a külföldi turistákat, de nem teszi élvezetessé az útjukat

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. június 08. 14:18

Június 10-től, azaz péntektől 98 kiválasztott ország turistái két év után ismét beutazhatnak Japánba, azonban szigorú feltételek vonatkoznak rájuk. Látogatásuk alatt végig maszkot kell viselniük, és helyi csoportkísérők vigyázzák majd minden léptüket.

Azoknak, akik türelmesen vártak arra, hogy Japánba látogathassanak, ahol a világjárvány idején a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be, olyan biztosítást kell kötniük, amely fedezi az összes költséget koronavírus-megbetegedés esetére – közölte a japán kormány a héten a Guardian információi szerint. A biztosítás megkötését az utaztatónak is garantálnia kell.

A koronavírus-járvány előtt az ország számára fontos bevételi forrást jelentő turizmus most egész másképp fog kinézni, amikor péntektől korlátozott számban engedélyezik a beutazást Japánba.

Az első szakaszban csak a szervezett utazásokon részt vevő látogatókat engedik be. A Japán Turisztikai Ügynökség (JTA) elvárása szerint a látogatókat kísérő idegenvezetőknek végig figyelniük kell arra, hogy a turisták maszkot viseljenek.Ez kevésbé jelent majd problémát a más ázsiai országokból érkezők számára, ahol a maszk viselése széles körben elfogadott volt a járvány előtt is, de potenciálisan problémás lehet azoknak, akik olyan országokból érkeznek, ahol már nem kötelező a maszk viselése, vagy ahol a maszk használata politikai vitákat váltott ki.

"Az idegenvezetőknek a túra minden egyes szakaszán emlékeztetniük kell a résztvevőket a feltételekre, beleértve a maszkok viselésének és levételének szabályait" – áll a JTA iránymutatásában.  – Még a szabadban is kötelező a maszk viselése olyan helyzetekben, amikor az emberek közvetlenül egymás mellett állnak."

Bár a japán kormány enyhített a maszkviselésre vonatkozó útmutatásain, a legtöbb ember változatlanul viseli a maszkot, még a szabadban is. A látogatóktól elvárják, hogy zárt térben feltétlenül hordják a maszkot, és tartsanak egymástól megfelelő távolságot, amikor azt a szabadban leveszik.

A turistacsoportok tagjainak el kell kerülniük a zsúfolt helyeket

Fotó: 123rf.com

Más források szerint a 16 oldalon át sorolt irányelvek azt is megkövetelik az utaztatóktól, hogy a csoportkísérők pontos feljegyzéseket készítsenek az előre rögzített útvonalú utazásról, és nyilvántartsák az utazáson résztvevők összes kontaktját. Aki nem tartja magát ezekhez az előírásokhoz, azt kockáztatja, hogy a csoport idő előtt befejezi az utazást.

"Ha az utazási irodák és mások betartják az irányelveket, a beutazó turizmus zökkenőmentesen fog újraindulni, ami a látogatók számának további növekedéséhez vezethet" – mondta Tetsuo Saito turisztikai miniszter.

A Kyodo hírügynökség szerint kezdetben 98 "alacsony kockázatú" országból, köztük Magyarországról, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Kínából, Dél-Koreából, Indonéziából és Thaiföldről érkezőkre korlátozzák a belépést.

Az utazási irodákat arra kérték, hogy olyan útvonalakat állítsanak össze, amelyek elkerülik a zsúfolt helyeket. Azokat a látogatókat, akiknek a Covid-19 tesztje pozitív lesz, orvosi intézményekben fogják megfigyelni, amíg haza nem térhetnek. Japánban a múlt hónapban 50 fős csoportokkal tesztelték a nyitást, ennek során egyetlen résztvevőnek lett pozitív a koronavírustesztje.

James Jang, egy ausztrál utazási iroda munkatársa, aki részt vett az egyik próbaúton, azt mondta, hogy a szabályok elriaszthatnak néhány embert attól, hogy a közeljövőben Japánba utazzanak. "A legtöbb turistának nem okoz gondot beltéren maszkot viselni, de 24 órán át azért már igen" – mondta. "Annak a pluszköltsége, hogy mindig legyen egy idegenvezető az utazókkal, szintén elriaszthatja az ügyfeleket, és sokan inkább akkor utaznak majd, amikor már rugalmasabbak lesznek a szabályok."

A Japán szigorú utazási korlátozásait ért kritikákra reagálva a miniszterelnök, Fumio Kishida azt mondta, azt szeretné, ha az ország határai ugyanolyan nyitottak lennének, mint a többi G7-országé. Az azonban még eltarthat egy ideig, amíg Japán visszatér a tömegturizmushoz, mivel egyelőre 20 ezer főben maximálták a naponta beengedett látogatók számát.

A járvány kitörése előtti évben közel 32 millió ember látogatott Japánba, akik 4,81 milliárd jent (36,28 milliárd dollárt) költöttek, és a japán kormány 2030-ra 60 millió látogató fogadását tűzte ki célul.

Kapcsolódó cikkek