Jövő héttől kötelező karantén nélkül utazhatunk Angliába

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 03. 19:33

Jövő péntektől közel 60 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába – közölte brit közlekedési minisztérium.

A tárca által péntek délután közzétett teljes listán – 14 brit tengerentúli terület mellett – 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében a brit kormány július 10-étől feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A karanténelőírás alól mentesített országok között van mások mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország.

Nem szerepel a listán Portugália, Svédország, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, a közép- és kelet-európai EU-országok közül pedig Bulgária és Románia.

A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás jövő pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.  Ha ezek között van olyan, amelyik nem szerepel a most kiadott listán, akkor az utasnak karanténba kell vonulnia.

London megnyitja kapuit a turisták előtt

Fotó: 123rf.com

A tárca már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítés csak az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

 

Utazhatnak a britek

A közlekedési minisztérium pénteki bejelentésével egy időben a brit külügyminisztérium is módosította azt a felhívását, amelyben a legszükségesebb eseteken kívül eddig minden külföldi utazástól eltanácsolta a brit állampolgárokat. Ez a felhívás július 4-től, vagyis már szombattól nem érvényes azokra az országokra, amelyeknek a felkeresése immár nem jelent "elfogadhatatlanul magas kockázatot" a brit utazókra.

A külügyminisztérium által közzétett listán jórészt ugyanazok az országok és területek szerepelnek – így Magyarország is –, amelyekből a jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába.
A brit kormány elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket.

A jelenleg érvényben lévő hazai jogszabály szerint az Egyesült Királyság állampolgárai csak külön engedély birtokában léphetnek be Magyarországra, elbírálás függvényében akár kéthetes karantén kötelezettség mellett.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján jelenleg kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.