Jövő májusban elindul a Tisza-tavi nyaralóhajózás

Forrás: MTI

 2019. szeptember 12. 19:47

A nyaralóhajózás, számos egyéb fejlesztéssel együtt, robbanásszerű fejlődést ígér a térség, valamint a Felső-Tisza vidék számára – mondta Kisköre új kikötőjének átadásán az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz elmondta, hogy a flotta első tíz hajója már rendelkezésre áll, jelenleg a próbaüzem zajlik. A program jövő májusi "éles" elindítására újabb 10, európai viszonylatban is versenyképes műszaki színvonalat és felszereltséget képviselő vízi jármű beszerzését tervezik.

Kitért arra is, hogy

a Tisza-tavi nyaralóhajózás beindításának feltételeit megteremtő fejlesztés-sorozat teljes költségvetése meghaladja a 4,5 milliárd forintot, melyet teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszíroz a kormány.

A kormánybiztos a projekttel párhuzamosan a térségben zajló és tervezett fejlesztésekről szólva megjegyezte: azok összességében bőven meghaladják a 10 milliárd forintot.

Kiemelte: a Tisza megtisztítására, ezen belül is az évről évre levonuló kommunális hulladék – zömében PET palack – összegyűjtésére 1,3 milliárd forintot szán a kabinet. Emellett a térség vonzóbbá tételének fontos láncszeme a Tiszafüred–Poroszló kerékpárút-szakasz megépítése, mely várhatóan ugyancsak 2020 tavaszára készül el. Ezzel teljessé válik a kerékpárút-kör a tározó partján, melytől az elmúlt három év 2,5-szeres bővülésén felül a tóhoz látogató biciklisek számának további jelentős emelkedését várják.

Homokpad a kiskörei vízlépcsőnél augusztus végén

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Tájékoztatása szerint elkészültek a kiskörei hallépcső mellett kialakítandó raftingpálya engedélyes tervei, mint ahogyan az eddig megvalósultakat kiegészítve újabb vízitúra-megállóhelyek is épülnek a tó mentén.

A Mahart Zrt. szakmai irányításával megvalósuló nyaralóhajó-program részeként a következő egy évben 12 új kikötő épül a tározó, a Felső-Tisza és a Bodrog mentén. Ezen kívül pénteken kezdődik a most átadott új kiskörei kikötő közelében egy nyaralóhajó-báziskikötő építése, melynek leglátványosabb része a hajóbérléshez szükséges, ám emellett vízirendőr-állomáshelyet is magában foglaló turisztikai és fogadóépület-együttes, valamint a hajók téli tárolására szolgáló hangár lesz.

Magyar Csilla, Kisköre polgármestere emlékeztetett: uniós és állami forrásból csaknem 2 milliárd forint fejlesztés valósul meg a településen, ennek első állomása volt az önkormányzati kikötő kialakítása, mely 245 millió forintba került. A következő pedig a helyi strand korszerűsítése lesz, melyet 200 millióból várhatóan még idén elkezdenek.