Júniusig tarthat a légitársaságok leállása

Forrás: turizmus.com

 2020. április 14. 15:10

A koronavírus-járvány miatt földre kényszerült a legtöbb légitársaság személyszállító flottája, a korábbi járatoknak csak a töredéke közlekedik. A gépek újraindulása legkorábban május második felére várható.

Budapesten is jelentősen visszaesett a forgalom, ugyanakkor vannak légitársaságok, amelyek most is repülnek hozzánk.

A kivételek közé tartozik a Wizz Air, amely Budapestről Bázelbe, Londonba, Eindhovenbe, Stockholmba, Dortmundba és Barcelonába indít járatokat, a Belavia, amely továbbra is közlekedik Minszk és Budapest között, továbbá a Qatar Airways, amely továbbra is repül Dohába. A Ryanair és a British Airways szintén megtartott néhány járatot London és Budapest között – derül ki az Airportal összefoglalójából.

Az egyik legnagyobb globális szereplő, az Emirates ugyanakkor hetekkel ezelőtt teljesen leállította gépeit. A foglalási rendszerekből ugyanakkor az látszik, hogy május 21-től indulhat újra a Budapest-Dubaj közötti járat.

A járatok újraindulására még legalább egy hónapig nem számíthatunk

Fotó: 123rf.com

Az eturbonews összesítése szerint több nagy szállító is május végén, június elején tervezi újraindítani járatait. Nem számít június előtti újraindulásra a Ryanair sem, amely flottájának 90 százalékát leállította. Egy korábbi közleményükben egyértelművé tették, hogy amíg a brit kormány nem javasolja polgárainak a külföldre utazást, addig nem fognak újraindulni a járatok.

Az EasyJetnél sem tudják, mikor repülhetnek újra a gépeik, de az biztos, hogy április végéig nem foglalhatók a járatok. Velük ellentétben a Jet2 már jelezte, hogy június 17-től újra közlekednek járataik, és ekkortól foglalhatók üdülési csomagjaik is.

A TUI pedig azt jelentette be korábban, hogy május 14-nál korábbi időpontokra nem foglalhatók náluk üdülések.

Hogy legyen némi összehasonlítási alapunk: a koronavírus-járvány által elsőként sújtott Wuhan repülőterén 11 hetes kihagyás után indult meg újra az élet a közelmúltban. Nálunk március közepén, végén állt le a légitársaságok többsége, tehát a járatok többségének újraindulása – már ha lesz elegendő kereslet irántuk – május végére, június közepére várható.

Kapcsolódó cikkek