Karácsony után harmadszorra is bezárkózik Ausztria

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 19. 07:42

A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat Ausztriában.

Két hét „lazítás" után, december 26-tól az üzletek ismét bezárnak Ausztriában, s egész napos kijárási korlátozás lép életbe egészen január 18-ig – jelentette be az újabb járványügyi szigorításokat Sebastian Kurz osztrák kancellár.

December 26. után csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az éttermek, lokálok, bárok már zárva vannak, és ez így is marad egészen január 18-áig. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók – például fodrászok, kozmetikusok – sem fogadhatnak vendégeket.

A kijárási korlátozás újra 24 órás lesz, csak különös indokkal – munkába járás, alapvető szükségletek ellátást szolgáló vásárlás, mások segítése, illetve szabadtéri egyéni sport – lehet majd utcára lépni.

A sípályák megnyitásáról szóló döntést a tartományok kezébe adta a kormány, mindazonáltal a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését.A január 18-át megelőző hétvégén teljes körű, országos, tömeges, önkéntes és ingyenes tesztelést tartanak a lakosság körében. Aki ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, annak ellenére, hogy a tervek szerint az üzletek, a szálláshelyek, az éttermek, valamint a kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket. Ahol lehet, a személyzet fogja a bejáratnál, recepciónál ellenőrizni a negatív teszteredményt, ahol ez nem kivitelezhető, a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytat majd.

Salzburg karácsonyi fényekben. December 26-tól ismét teljes zárlat jön Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Ezen túlmenően bizonyos foglalkozási ágaknál – például egészségügyi dolgozók, idősgondozók, testi kontaktust létesítő szolgáltatók, pincérek, tanárok, ügyfelekkel dolgozók – heti rendszerességgel egy-két kötelező érvényű tesztelést is végeznek.

Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet, a normál iskolakezdés szintén január 18-án várható.

A good-deal.at azt írja, a turizmus területen az izraeli szabályozást (negatív teszttel rendelkezők számára zöld zónak nyitása) tanulmányozzák. A tartományok további intézkedéseket dolgozhatnak ki a síturizmus és a rendezvények szabályainak kialakításakor.

Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette a korábban már eldöntött beutazási korlátozásokat, amelyek december 19-én lépnek életbe, és előreláthatólag január 11-éig tartanak. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

A koronavírus elleni oltás megkezdését december 27-ére jelentette be a kancellár.

A novemberi teljes lezárással ugyan sikerült csökkenteni a napi új megbetegedések számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és főleg a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert – indokolta péntek este az immár harmadik zárlatot a kormány.

Ausztriában az előző 24 órában 2085 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést és a fertőzés okozta betegség szövődményeibe 145-en haltak bele.