Két arab légitársaság volt a legbiztonságosabb 2022-ben

Forrás: turizmus.com

 2023. január 05. 14:26

A hamburgi Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec) légibiztonsági elemző cég szerint két arab légitársaság volt a legbiztonságosabb 2022-ben.

Két arab légitársaság áll a hamburgi Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (Jacdec) légibiztonsági elemző cég 2022-es toplistájának élén, amely a világ legbiztonságosabb légitársaságait állítja rangsorba – írja a Spiegel.

A tavalyi első, dubaji székhelyű Emirates-t az Egyesült Arab Emírségek másik légitársasága, a 2021-ben a legjobb 25 között nem értékelt, abu-dzabi székhelyű Etihad Airways taszította le a trónról. Mindkét légitársaságnak viszonylag új flottája van az Aero International című légiközlekedési magazinban közzétett jelentés szerint.

A harmadik helyen a holland KLM, a negyediken az amerikai JetBlue áll, míg az ötödik helyet a brit Easyjet szerezte meg.

A Jacdec kockázati indexe az adott légitársaság harminc évre visszanyúló baleseti történetén, az adott országspecifikus környezeten és a járatok speciális kockázati tényezőin alapul. Elméletileg 100 pontot lehet elérni, de ennyit a legjobb légitársaságok sem kaptak. Fontos adat az utaskilométerek száma: minél többet repült ezekből baleset nélkül az adott légitársaság, annál kevésbé kockázatos és ezzel annál biztonságosabb az értékelés szerint.

A legnagyobb forgalmat lebonyolító európai légitársaságok közül a Finnair érte el a legmagasabb pontszámot, a finn céget két holland társaság, a KLM és a Transavia követi. (A globális rangsorban nem vették figyelembe a Finnairt.)

Az Aeroflotot Oroszország Ukrajna elleni inváziója után jelentősen leértékelte az elemző cég, így csak a 25. helyen áll. A leértékelés biztonsági szempontú okai többek között a nyugatról lízingelt repülőgépek orosz regiszterbe történő átlajstromozásának illegális engedélyezése és a gépalkatrészek utánpótlásának gazdasági szankciók miatti megszakadása volt.

A Jacdec szerint 2022-ben az Etihad volt a legbiztonságosabb légitársaság

Fotó: Etihad

Jan-Arwed Richter, a Jacdec alapítója, a tanulmány vezetője szerint a pandémia utáni fellendülés évében újra rendkívül magas szintet ért el a biztonság a polgári légiközlekedésben. Richter egy évvel ezelőtt arra emlékeztetett, hogy a kétezres évek közepéig gyakran még több mint ezren haltak meg évente repülőgép-balesetben, azóta sokkal biztonságosabb lett a polgári repülés.

Az elmúlt évben összesen 19 olyan légi balesetet jegyzett fel a Jacdec, amelynek halálos áldozata volt. Összesen 233-an haltak meg a balesetek következtében. 2021-ben ennél 60-nal kevesebben haltak meg hasonló balesetekben, de akkor a repülőjáratok száma is jóval alacsonyabb volt. Az elmúlt tíz év átlaga egyébként évi 372 halálos áldozat.

2022 legsúlyosabb légi balesete a China Eastern Airlines egyik Boeing 737-800-as gépének lezuhanása volt március 21-én a dél-kínai Wuzhou város közelében. A fedélzeten lévő mind a 132 ember meghalt. A baleset oka valószínűleg a másodpilóta öngyilkossági szándéka volt. A Jacdec itt bennfentesektől származó információkra támaszkodik, a baleset körülményeit vizsgáló kínai hatóságok eddig csak szűkszavúan nyilatkoztak.

A IATA adatai szerint 2021-ben a 2019. évi alig 71 százalékát érte el a légi utasok száma világszerte, ez 2022-ben a 2019. évi több mint 85 százalékára bővülhetett.