Kijöttek az adatok: rekordév volt 2018 a magyar turizmusban

Forrás: MTI

 2019. február 12. 09:37

Soha ennyi turista nem járt még Magyarországon - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által ma közzétett 2018. évi turisztikai forgalmi adatokból.

A legfrissebb forgalmi adatok megerősítik, hogy 2018-ban történelmi rekordévet zárt a turizmus. A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre nő, tavaly pedig minden fő mutatószámot tekintve túlszárnyaltuk az előző évet - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség a legfrissebb adatokat elemző közleményében.

A tavalyi évben a kereskedelmi szálláshelyek 5,2%-kal több, összesen 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így 2018-ban csaknem elérte a 31 milliót.

Tavaly az összes vendégéjszakaszám felét, 15,6 milliót a belföldi vendégek töltötték el hazánkban, 15,3 milliót a külföldi vendégek.

A kereskedelmi szálláshelyek közel 10 százalékkal (9,3%) nagyobb árbevételre tettek szert 2017-hez képest, amely így meghaladta az 510 milliárd forintot, ezen belül a szállásdíj-bevételek pedig a 300 milliárd forintot.

A két legnépszerűbb régió tavaly is a Budapest−Közép-Duna-vidék és a Balaton volt mind a külföldi, mind a belföldi turisták körében. Jelentősen nő a hazánkba érkező, jellemzően magas költésű vendégek száma, tavaly ugyanis kétszámjegyű növekedést tapasztaltunk például az amerikai, kanadai, kínai, és spanyol turisták esetében is az előző évhez képest.

Budapest és a központi régió továbbra is a legnépszerűbb

Fotó: Photo by Daniel Olah on Unsplash

Az élénkülő belföldi turizmus pedig azt is jelzi, hogy a magyarok egyre szívesebben utaznak Magyarországon és a családoknak bővül az anyagi mozgástere.

A magyar turizmus erősödést az is mutatja, hogy a fő mutatószámok tekintetében a növekedés üteme meghaladta Csehország és közelíti Ausztria teljesítményét - olvasható a közleményben.

A lendület 2019-ben várhatóan tovább folytatódik, a szektor további növekedéséhez hozzájárul az idén országszerte megvalósuló 1000 turisztikai fejlesztés és a folytatódó szálláshelyfejlesztési program.

"Kiemelt feladatunk az ország kapujának fejlesztése is, hogy egy nemzetközi színvonalú, minőségi szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországhoz méltó reptér fogadja az utazókat. Mindezek megvalósulásával haladunk tovább a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott céljaink felé, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen" - zárul az MTÜ közleménye.

Amint arról a minap beszámoltunk, a Budapest Airport a közelmúltban jelentett be egy 6,5 milliárd forintos fejlesztési programot, amelynek célja utasbarát szolgáltatások kialakítása.

A tavalyi adatokról az MTI is részletesen beszámol. Összefoglalójukból kiderül, hogy tavaly a legfontosabb küldőpiacok közül Csehországból 5,2, az Egyesült királyságból 2,5, Romániából 7,2, Spanyolországból 12,2, Ukrajnából pedig 41,2 százalékkal több vendég érkezett. Kétszámjegyű volt a növekedés az ázsiai, az amerikai, az izraeli, és a kínai vendégéjszakákban is. A német turisták vendégéjszakái 0,5 százalékkal, az orosz alig 1 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 61,3 százalékra emelkedett 2018-ban.
Tavaly decemberben a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 0,9 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma meghaladta a 390 ezret, akik több mint 950 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 1,0 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 430 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nőtt, és több mint 950 ezer volt.

Decemberben a szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 52,0 százalékra nőtt. 2018 decemberben az összes bruttó árbevétel folyó áron 6,7 százalékkal 38 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíj-bevétel 8,2 százalékkal 21 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.
Tavaly decemberben Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,1 százalékkal kevesebbet, 1,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Tavaly egész évben a SZÉP-kártya költések értéke meghaladta a 20,2 milliárd forintot, 2017-hez képest nem változott. 
Tavaly 2633 kereskedelmi szálláshely közel 79 ezer szobával és 219 ezer férőhellyel várta a vendégeket Magyarországon. A szobák száma 3,1, a férőhelyek száma 3,2 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkek