Óránként ezer kilométert is megtehet majd a kínai szupervonat

Forrás: turizmus.com

 2024. február 09. 15:14

Akár 1000 km/h-s sebességgel is száguldhat majd az a lebegő mágnesvonat, amelyet most tesztelnek Észak-Kínában.

Egy kínai fegyvergyártó vállalat, a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) alacsony nyomású csőben közlekedő lebegő mágnesvasutat tesztel Észak-Kínában.

Az ún. T-Flight állítólag új rekordot állított fel, jóval több mint 620 km/h-s sebességgel haladt egy két kilométer hosszú tesztcsőben – írja a heise.de a South China Morning Post cikke alapján. Sok részletet, köztük a pontos sebességet azonban nem hoztak nyilvánosságra. A konstrukció a Hyperloopra emlékeztet.

A CASIC sajtóértesülések szerint az alacsony nyomású technológiával kombinált, ultranagy sebességű mágnesvasúttal a belföldi repülőjáratoknak szeretne egyenértékű vagy akár jobb alternatívát teremteni.

A vonatnak ideális körülmények között el kell érnie az 1000 km/h-s sebességet. Erre egy következő tesztfázisban kerülhet sor, amelyhez a meglévő tesztpályát 60 kilométerrel meghosszabbítják.

A lebegő mágnesvasút Sanghajban

Fotó: 123rf.com

Kína még 2019-ben tűzte ki célul a nagyobb teljesítményű mágnesvasutak fejlesztését. A pártállam a technológiát „úttörő kulcstechnológiának” nevezi „egy hatalmas ország felépítésének tervében”.

A sanghaji lebegő mágnesvasúton, a belvárost a repülőtérrel összekötő, 30 kilométeres szakaszon német technológiát (Transrapid) alkalmaznak. A kínai vezetés azonban ezen a téren is függetleníteni akarja az országot. Ezzel egyidejűleg pedig a hagyományos nagysebességű vonatok fejlesztését is folytatják.