Kipróbáltuk a Balatoni Bringakör megújult szakaszát

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 11:03

Az őszi kerékpározás népszerűsítésére, a Balatoni Bringakör megújult szakaszának bemutatására szervezett egynapos biciklitúrát a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a tó északi partján.

A Balatonalmáditól a Tihanyi Levendulaházig vezető úton az is kiderült, hogy az aszfaltcsíkon túl mi minden kell még a jó biciklis infrastruktúrához.

Szitáló esőben indultunk, és a szemerkélés hol gyengébben, hol erősebben végig velünk maradt. Mégsem volt zavaró, s így lett igazán hiteles az őszi bringázás népszerűsítése: a bőrünkön tapasztaltuk, hogy a Balaton körül akkor is élmény a tekerés, ha az időjárás nem a legszebb arcát mutatja.

Mielőtt a Balatonalmádi Bringaparknál nyeregbe szálltunk, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkártól megtudtuk, hogy a 204 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele, összességében 114 kilométernyi útvonal újult meg a közelmúltban.

A csapat a szeptember elején megnyílt balatonfüredi BalatonBike365 kerékpáros központnál

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A fejlesztések bruttó több mint 6 milliárd forintból, fele-fele arányban uniós, illetve hazai forrásokból valósultak meg. Ehhez kapcsolódóan eddig mintegy 70 olyan bringaparkot is építettek az országban, ahol a gyerekek pumpapályákon sajátíthatják el a biztonságos biciklizéshez szükséges technikákat, és a közeljövőben további pumpapályák átadása várható.

A fejlesztések egyik szakmai partnere és koordinátora az öt éve működő Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz). Pénzes Erzsébet, a szövetség elnöke elmondta, hogy az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ megbízásából a Maketusz koordinálja az országos kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozását és működését, illetve a feladataik között a gerinchálózatok bringabarát fejlesztése és a megújuló infrastruktúrához kapcsolódó folyamatos kommunikáció is szerepel.

Rövid pihenő az Apáti templomromnál

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A fejlesztéseknek köszönhetően az útvonalak mentén számos turisztikai információs tábla tájékoztatja a bringásokat a hasznos helyekről, érdekes célpontokról és a kerékpárosbarát eszközök elérhetőségéről. Pénzes Erzsébet arról is beszélt, hogy a bringás infrastruktúra részeként az északi part Balatonkenese és Örvényes közötti szakaszán tíz szervizoszlopot és e-bike töltőállomásokat helyeztek el, illetve 32 szervizcsomagot osztottak szét a kerékpárosbarát szolgáltatók között, akik azokat ingyen a biciklisek rendelkezésére bocsátják.

Szervizoszlop Paloznakon

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Emellett elkészült a Maketusz ingyenesen letölthető kerékpárosbarát applikációja is, amely tartalmazza a kerékpárosbarát vendéglátó- és szálláshelyeket, a hazai bringaparkokat, a vízvételi helyeket, a szervizpontokat, a bringás pihenőket, illetve a kezdőknek és haladóknak egyaránt érdekes bringás útvonalakat.

Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően a Balatoni Bringakörről letérve ugyancsak számos izgalmas túrát lehet tenni. A leágazó útvonalak segíthetnek a nyáron gyakorta túlzsúfolt bringakör tehermentesítésében, de a szezon meghosszabbításában is szerepet játszhatnak a BalatonBike365 program célkitűzéseinek megfelelően. A bringás információk gyűjtőhelye a tekerjitthon.hu oldal, ahol többek között túraajánlatokat, útvonalakat és szolgáltatókat is találnak az érdeklődők.

Esőben jól jön egy fedett pihenőpont

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Indulás előtt Bakó Ádám, az Aktív Magyarország kommunikációs koordinátora bemutatta a közelmúltban elkészült Digitális Vándor applikációt, amely játékos, interaktív formában mutatja be a különböző tanösvények során érintett látnivalókat. Mi a Balatoni Ábrándozások útvonalat követve jártuk be a Balatonalmádi és Örvényes közötti kerékpáros szakaszt. Az utolsó, Tihany és Örvényes közötti etap frissen elkészült, széles aszfaltcsíkján bringázva pedig azt is megnézhettük, hogy milyen korszerű lesz a Balatoni Bringakör, ha a fejlesztések teljes egészében körbeérnek a tó körül.