Kiváló szezonra számítanak a külföldi turisztikai képviselők

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 08:58

Az ANTOR, a nemzeti turisztikai képviseletek szövetsége június 7-én tartotta nyárköszöntő partnerpartiját. A képviseletek vezetői egyetértettek abban, hogy országaikban az idén sikerül elérni vagy túlszárnyalni a 2019-es csúcsév eredményeit.

A rendezvényen Soňa Jelínková, az ANTOR vezetője megköszönte a meghívott újságíróknak és utazási irodai partnereknek, hogy „segítenek tolni a turizmus szekerét" az érintett országokban.

Amint arról már beszámoltunk, az est folyamán mutatkozott be a szakmai közönség előtt Farkas Melinda, az újranyitott lengyel turisztikai képviselet vezetője.

A magyarországi ANTOT-tag képviseletek munkatársai balról jobbra: Hangya Edina, Farkas Melinda, Sona Jelinkova, Ivana Herceg és Ács Viktória

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Soňa Jelínková elmondta azt is, hogy 16 évvel ezelőtt az akkori lengyel képviselő, Bakonyi Erika egy hasonló szezonindító rendezvényen mutatta be őt először a szakmának.

A szakember emlékeztetett, hogy egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar vendégek a szlovákiai turizmusban: a korábbi 4-5. helyről a 3. legfontosabb küldőpiac immár a magyar a cseh és lengyel után.

Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal képviselője szerint rekordszámok várhatók az idén a szigetország turizmusában.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviseletvezetője magyarul megtartott beszédében felidézte az utóbbi időszak két legfontosabb eseményét, Horvátország schengeni csatlakozását és az euró bevezetését. Az idén rekordszámú magyar turistára számítanak dél szomszédunknál, miután az év első 5 hónapjában az egy évvel korábbinál 25%-kal több honfitársunk utazott már hozzájuk.

A képviselő azt is elmondta, hogy júliustól lesz közvetlen légi összeköttetés Zadar és Budapest között a Ryanair járataival hetente háromszor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a gyorsan fogynak a szabad helyek, „az idén drága lesz a last minute utazás".

Ács Viktória, aki jelenleg a ciprusi külügyminisztérium égisze alatt képviseli a szigetország turizmusát hazánkban, szinten kiváló statisztikákat osztott meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy tavaly 59 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Cipruson, és az idén további növekedés várható a kiváló légi kapcsolatoknak, így a Wizz Air debreceni járatbővítésének köszönhetően. Új szegmensként megjelent az esküvői és nászutas turizmus.