Elkezdődött az első kolozsvári metróvonal építése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 06. 10:51

Elkezdődött szerdán a kolozsvári könnyűszerkezetű metróvonal építése, amely átszeli majd az erdélyi várost, és összeköti annak metropolisz-övezetével. Az ünnepélyes építőtelep-avatón Marcel Ciolacu román kormányfő és Nicolae Ciuca szenátusi elnök is jelen volt.

A metróépítési munkálatok a Kolozsvárral határos, annak alvóvárosaként ismert Szászfenesen (Floresti) kezdődtek el, az első megépülő megálló a Mócvidék (Tara Motilor) nevet kapta.

A kolozsvári metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, 19 föld alatti állomással, és nyugat-keleti irányban szeli át a várost. Az első hét megállónak 2026-ra, a teljes beruházásnak 2031-re kell elkészülnie.

Marcel Ciolacu kormányfő beszédében hangsúlyozta: Kolozsváron épül meg Románia első, fővároson kívüli metróvonala. A közép-erdélyi térség számos fejlesztésnek is haszonélvezője, mint például az épülő regionális kórház vagy a repülőtér bővítése – mondta. Aláhúzta: metróvonal nélkül egy Kolozsvárhoz hasonló ritmusban fejlődő városban nem lehet megoldani a közlekedési gondokat.

Teljesen 2031-re készülhet el a kolozsvári metró

Fotó: 123rf.com

 

Kitért arra, hogy a román kormány tízmilliárd lejjel (2 milliárd euró) finanszírozza a beruházást, erre már keresik a megoldásokat. Úgy értékelte, hogy a 2026-ig tartó első szakaszban 1,6 milliárd lejt (321 millió euró) költenek el.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök közölte: a kolozsvári metró a bizonyíték arra, hogy Románia fejlődik, egyre modernebbé válik, és Kolozsvár "a lándzsa hegye", követendő példa a többi önkormányzat számára. A tanulmányok szerint a metróvonal megépültével 29 ezer autóval kevesebb fog közlekedni a zsúfolt gépkocsiközlekedéséről híres erdélyi nagyvárosban – mondta.

Emil Boc kolozsvári polgármester aláhúzta: Románia akkor fejlődik, ha régiói és azok központjai - Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár - fejlődnek, és külön kiemelte az európai pénzalapok szerepét ebben. Elismerte: a kolozsvári autós közlekedés oktatás nélküli napon is nagy, és a városvezetés fenntartható, zöld megoldásokat keres az ellensúlyozására. Hangsúlyozta: a metró tovább növeli a város vonzerejét.

Alin Tise Kolozs megyei tanácselnök arról beszélt, hogy a beruházás az agglomeráció és a térség fejlesztése szempontjából is fontos.

A kolozsvári polgármesteri hivatal és a szállításügyi minisztérium 2022 decemberében írta alá a könnyűszerkezetű metróvonal finanszírozásáról szóló szerződést az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.