Megjelent az első magyar felirat a kolozsvári reptéren

Forrás: MTI

 2023. szeptember 28. 11:35

Magyar nyelvű tájékoztató feliratokat kér a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete a kolozsvári nemzetközi repülőtérre. A héten már kihelyeztek egy magyar nyelvű üdvözlőfeliratot.

Az "Isten hozott!" felirat egy üdvözlőtáblán kapott helyet, ahol másik hét nyelven köszöntik az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérre érkezőket. "Biztató előrelépés ez, jöhetnek a további feliratok!" – értékelt közösségi oldalán Antal Géza megyei ügyvezető elnök, megyei önkormányzati képviselő.

Július 3-án írásos kéréssel fordultak a Kolozs megyei önkormányzathoz és a fennhatósága alá tartozó kolozsvári nemzetközi repülőtér vezetéséhez, kérve, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelvű tájékoztatást is a légikikötőben. Az Erdély több megyéjét kiszolgáló kolozsvári repülőtéren a tájékoztató feliratok jelenleg román és angol nyelven olvashatók.

Antal Géza szerint a megyei önkormányzat válaszában közölte, hogy a többnyelvű tájékoztatás biztosítása a repülőtér fennhatósága alá tartozik. Hozzátette: a repülőtér vezetősége írásban nem reagált a kérésre, de a szóbeli egyeztetések alkalmával nyitottnak mutatkozott.

Az "Isten hozott!" felirat egy üdvözlőtáblán kapott helyet a kolozsvári reptéren

Fotó: MTI / Kiss Gábor

A politikus elmondta, jó lépésnek tartják a magyar nyelvű üdvözlőfelirat megjelenését, de kérésük a tájékoztató táblákra vonatkozott, a terminálok bejáratához kihelyezett, belföldi és külföldi járatokat jelző tábláktól a kapukat jelző, illetve egyéb információs táblákig.Az RMDSZ öt megyei önkormányzati képviselője kérésében Kolozsvár, Kolozs megye és a térség nagyszámú magyar nemzetiségű lakosára és a brassói repülőtér jó példájára is hivatkozott. A júniusban megnyílt brassói nemzetközi repülőtéren a székelyföldi megyék közelsége miatt magyar nyelvű feliratok is szerepelnek a román és angol nyelvűek mellett.

Arra is utaltak, hogy a kolozsvári repülőtérről – melynek fejlesztéséről korábban ebben a cikkben számoltunk be – budapesti járat is üzemel, így ide magyarországi utasok is érkeznek.