Könnyítést hoztak a vagyoni biztosíték új szabályai

Forrás: turizmus.com

 2020. október 29. 22:44

Megjelent a vagyoni biztosítékról szóló rendeletmódosítás, amely a 2019. évi forgalom 50 százalékára írja elő az utazási irodák számára a kaució mértékét, az igazolásának határidejét pedig november 15-ig meghosszabbította.

A Magyar Közlöny 2020/233. számában jelent meg az utazási vállalkozók 2021. évre vonatkozó vagyoni biztosíték kötelezettségének különös szabályairól szóló 470/2020. (X. 29.) Korm. rendelet, amely az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályait módosítja.

A módosítás nyomán a jogalkotó egy, az utazási irodákat hónapok óta foglalkoztató problémára adott választ. Ebben a cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a jövő évi vagyoni biztosíték igazolására vonatkozó kötelezettség október 31-i határideje aggodalommal töltötte el az egyébként is bizonytalan helyzetben lévő, utolsó tartalékaikat felélő utazási irodákat. Az eddigi szabályozás alapján az utazásszervezőknek a megelőző, a folyó év és a jövő esztendő tervezett forgalma közül a legmagasabbat, tehát jelen helyzetben a kimagasló eredményt hozó 2019-es év árbevételét kellene figyelembe venniük a következő év vagyoni biztosítékának megállapításához. Ez rengeteg utazási irodának jelentett volna súlyos terhet a koronavírus-járvány okozta, korábban elképzelhetetlen piaci viszonyok között, ezért a helyzet kezelésére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége jogszabály-módosítást kezdeményezett – mondta akkori cikkünkben Molnár Judit, a MUISZ elnöke.

A MUISZ tájékoztatása szerint egyeztetést folytattak Budapest Főváros Kormányhivatalával, az érintett biztosító társaságokkal, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amely nyitottan állt a rendelet módosítása elé és támogatásáról biztosította a javaslatot.

 

November 15. az új határidő

A csütörtökön megjelent kormányrendelet a 2021-re tervezett nettó árbevétel bejelentésének határidejét 2020. november 15-re módosította. Az utazási vállalkozók ezzel egyidejűleg kötelesek a kereskedelmi hatóság felé adatot szolgáltatni minden utazási szerződéssel összefüggésben az általuk kibocsátott utazási utalványok számáról és összesített értékéről.

Ugyancsak november 15-ig kitolódik a vagyoni biztosíték igazolásának határideje is, vagyis az utazási irodának eddig kell a Kormányhivatal felé igazolnia, hogy rendelkezik az előírt mértékű vagyoni biztosítékkal.

A módosítás az utazási irodákat hónapok óta foglalkoztató problémára adott választ

Fotó: 123rf.com

Csökkent a kaució mértéke

A módosítás értelmében a jogalkotó elfogadta a jogszabály módosítására előterjesztett javaslatot, mely szerint a következő évre a 2019. évi forgalom 50 százalékára kelljen beadni a vagyoni biztosítékot, ugyanakkor rögzíti, hogy annak összege nem lehet alacsonyabb a 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletben meghatározott minimum összegeknél. Ez 12%-os kauciót fizető irodák esetében legkevesebb 5 millió forintot (utazási szolgáltatás nélkül), illetve 7 millió forintot (utazási szolgáltatással), míg a 20%-os kauciót fizető (jellemzően chartereztető) irodáknál legkevesebb 50 millió forintot jelent.

 

Adatszolgáltatás a tényleges forgalomról háromszor

Változás az is, hogy míg korábban május 31-ig kellett aktualizálni a hatóság felé az adott évi tényleges nettó árbevételt, a módosítás úgy rendelkezik, hogy az utazási vállalkozó az utazási utalványokról szóló nyilvántartásban szereplő összegnek, a nyilvántartott előlegek és részvételi díjak összegének 2021. március 31., 2021. április 30. és 2021. május 31. napján aktuális állásáról köteles a határnapokat követő 3 munkanapon belül a kereskedelmi hatóság felé adatot szolgáltatni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján azt írja, a jogszabály módosítása olyan konstrukciót fogalmazott meg, amely az aktuális és várható helyzetre figyelemmel határozza meg az érintett piaci szereplők és a biztosítótársaságok kötelezettségeit. Azon kisebb utazási irodák számára, amelyek a minimum vagyoni biztosíték megfizetésére kötelesek, a Széchenyi Turisztikai Kártya jelenthet megoldást a likviditási nehézségek enyhítésére.

(Borítókép: 123rf.com)