Vagyoni biztosíték: vészesen közeledik a határidő

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. október 27. 14:38

A MUISZ 2021-es vagyoni biztosítékra vonatkozó előterjesztésének elfogadása életmentő lehet a korlátozások miatt drámai helyzetbe került hazai utazási irodák számára. A szövetség úgy tudja, a rendeletmódosítás egy-két napon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.

A jövő év vagyoni biztosíték igazolásának október 31-i határideje aggodalommal töltötte el az egyébként is bizonytalan helyzetben lévő, utolsó tartalékaikat felélő utazási irodákat. Köztudott: az érvényes jogszabály szerint az utazásszervezőknek a megelőző, a folyó év és a jövő esztendő tervezett forgalma közül a legmagasabbat, tehát jelen helyzetben a kimagasló eredményt hozó 2019-es év árbevételét kell figyelembe venniük a következő év vagyoni biztosítékának megállapításához.

A koronavírus-járvány miatt töredékére esett vissza az utazási irodák forgalma

Fotó: 123rf

„Az érvényben lévő jogszabály rengeteg utazási irodának jelentett volna további súlyos terhet a jelen helyzetben, ezért a MUISZ jogszabály-módosítást kezdeményezett ez ügyben. Javaslatunk szerint a következő évre a 2019. évi forgalom 50 százalékára kellene beadni a vagyoni biztosítékot, s 2021 márciusában, áprilisában és májusában folyamatosan kell adatot szolgáltatni, s kiegészíteni a kaució összegét, ha mégis megugrana a forgalom. Az utazási vállalkozók 2021-es vagyoni biztosítékára vonatkozó speciális rendelet jóváhagyja a javaslatban foglaltakat, ráadásul az október 31-i határidőt is kitolja november 15-ig" – tájékoztatta a Turizmus.com magazint október első felében Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke.

Az érdekképviselet elnöke akkor még annak a reményének adott hangot, hogy néhány napon belül kihirdetésre kerülhet a rendeletmódosítás a Magyar Közlönyben. Ez mostanáig nem történt meg, a rendeletmódosítás hivatalos megjelenésére hetek óta türelmetlenül várnak az utazási irodák. Október 27-én késő délután kaptuk a hírt a MUISZ-tól, a vagyoni biztosítékról szóló rendeletmódosítás most már tényleg egy-két napon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.

A vagyoni biztosíték igazolásának idei nehézségeit foglalta össze a Turizmus.com magazin októberi számában megjelent cikk, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

 

Biztosítók: falakba ütköző irodák

A vállalkozások nyugalma az elmúlt hetekben közel sem lehetett teljes, mivel a közelgő határidő ellenére vagyoni biztosítékuk ügyében többen sem a biztosítótársaságoknál, sem a bankoknál nem jártak sikerrel. A viszontbiztosítási piacnak a turisztikai vállalkozásokkal kapcsolatos kockázatokra vonatkozó, szinte általános tilalma miatt ugyanis a biztosítótársaságok is nehéz helyzetbe kerültek, szigorítottak feltételeiken.

A jogszabály tervezett megváltozása miatt a társaságok ráadásul szinte az utolsó pillanatig kénytelen voltak kivárni, várakozásra ítélve ügyfeleiket is. A helyzetet bonyolította a piacon gyorsan elterjedt hír: a vagyoni biztosítékkal foglalkozó három pénzintézet közül ez egyik egyáltalán nem foglalkozik a jövőben ezzel a termékkel.

„Az Aegon a 2021. évre, a korábbinál kevesebb szolgáltatást nyújt az utazási irodák számára a vagyoni biztosíték biztosítás rendszeréből" – tájékoztatta szerkesztőségünket Bodor Máté üzletágvezető. Tulajdonosi döntés alapján a jövő évtől nem nyújtanak vagyoni biztosítékot, csak az ún. „második lábat", vagyis a hazaszállítás és a kényszerű kint tartózkodás költségeinek fedezését garantáló kötelező biztosítást lehet náluk igénybe venni. A döntés több mint 140 utazási irodát érint, ők azok, akik 2020-ban az Aegontól kapták meg fedezetigazolásukat.

A piacon felröppent pletykákkal ellentétben az EUB a vagyoni biztosítékra és hazautaztatásra egyaránt kínál fedezetet a 2021-es évre vonatkozóan, vállalási politikájában az említett okok miatt viszont szigorítást vezetett be, az utazási irodák pénzügyi helyzetét, likviditását figyelembe véve döntenek a szerződések megkötésének feltételeiről.

A Colonnade megkeresésünkre azt válaszolta: egyelőre nem tudnak egyértelmű állásfoglalást adni a témában.

A helyzet tehát nem megnyugtató, de Molnár Judit bízik abban, hogy az 50 százalékos csökkentés nagyobb mozgásteret ad a szerződéskötésre hajlandóságot mutató két biztosítótársaság számára, talán ők lesznek azok, akik az Aegon régi ügyfeleinek is tudnak majd segíteni.

Bezáró fiókok, eltűnő szakemberek

A vagyoni biztosíték körüli nehézségek és a tevékenységük szinte teljes ellehetetlenülése miatt egyre kilátástalanabbnak látják helyzetüket az utazási irodák. A bejegyzett irodák száma ugyan egyelőre nem változott – idén szeptember közepén éppúgy 989 bejegyzett irodát tartottak számon, mint 2019 decemberében –, viszont egyre többen döntenek a fiókbezárások, elbocsátások, vagy a tevékenység hibernálása mellett. Tudunk olyan utazási irodáról, amely 60 munkavállalója közül 40-et elbocsátott, volt, aki a vidéki irodáit zárta be, de az sem ritka, hogy a tulajdonosok – miután minden alkalmazottjukat elküldték – maguk maradtak a cégben.

Információink szerint ugyanakkor a vagyoni biztosíték kérdésében a számlavezető bankokkal kevesen tudnak zöld ágra vergődni, a szigorú feltételek miatt kevés pénzintézet vállalja a szolgáltatást akár a fedezeti számlás, akár a bankgaranciás konstrukcióban.

„A vagyoni biztosíték igazolásának későbbre tolt határideje azonban némi reményt adhat azoknak, akik a Széchenyi Turisztikai Kártya hitelprogram keretében felvett összeget szeretnék vagyoni letétbe tenni" – vázolt egy újabb lehetőséget Molnár Judit.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin 2020. októberi számában jelent meg.