Szabadon utazhatunk Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába

Forrás: turizmus.com

 2020. június 05. 07:57

Péntek reggeltől korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül tartózkodhatnak Magyarország, Ausztria, Csehország és Szlovákia állampolgárai egymás országaiban.

"Az elmúlt napokban számtalan telefonos egyeztetést folytattunk a határainkon érvényben lévő korlátozások feloldásáról az osztrák, a cseh és a szlovák külügyminiszter-kollégákkal, Alexander Schallenberggel, Tomás Petricekkel és Ivan Korcokkal. Sikerült megállapodni minden technikai kérdésben "– írta Szijjártó Péter még csütörtökön késő este közösségi oldalán.

A megállapodás szerint péntek reggel 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok.Péntek reggel a miniszter az alábbi videóüzenetben is megerősítette a hírt. E szerint ezekben az országokban:

  • a belépéshez nincs szükség negatív koronavírus-tesztre;
  • megszűnik a karanténkötelezettség, azaz nem kell karanténba vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás esetén, valamint a hazatérés után sem;
  • megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.

 

 

A miniszter tájékoztatása szerint már országokkal is folynak egyeztetések az utazási korlátozások enyhítéséről. Külön nevesítette Németországot – szavai szerint itt már lehetővé tették országaink között a vállalatcsoporton belüli utazást – és Horvátországot, utóbbi vonatkozásában reményei szerint "hamarosan előrelépést tudunk felmutatni".

Korábban itt írtunk arról, hogy Horvátország május 29-én tíz ország – köztük Magyarország – előtt megnyitotta a határait.

Frissítés:

Péntek estére újra megnyílt az összes határátkelő Szlovákia és Ausztria felé, így ismét 34 helyen léphetünk át Szlovákiába és 30 helyen Ausztriába.