Koronavírus: már 107 halott, több mint 4500 fertőzött

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. január 28. 15:29

Kína le fogja győzni az új koronavírus-járványt – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök. Számos ázsiai országban utazási korlátozást rendeltek el. Magyarországon még nincs olyan beteg, aki a tüdőgyulladásos járvánnyal fertőződött volna meg. A hazai kórházak felkészültek.

A kínai vezetés az ottani holdújév első napján rendkívüli ülést tartott, ami önmagában is jelzi, mennyire nagy jelentőséget tulajdonít a helyzetnek az országot irányító párt. Hszi Csin-ping elnök azt mondta, hogy a kínai kormányzat számára elsődleges fontosságú az emberek biztonsága és egészsége, ezért nagyon komolyan veszi a járvány elleni küzdelmet.

A maszk sem nyújt teljes védelmet a koronavírus ellen

Fotó: 123rf.com

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője elégedetten nyilatkozott a Kínában alkalmazott óvintézkedésekről, és úgy látja, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését. A legtöbb beteg továbbra is abban a tartományban van, ahol a tüdőgyulladásos járvány kitört.

Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta egyelőre tisztázatlan ideig lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre.

A képre kattintva megnyílik a folyamatosan frissített vírustérkép, amely mutatja, hol tart a vírus terjedése

Forrás: Johns Hopkins CCSE

A szomszédos országok is védekeznek

Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását. A Fülöp-szigetek 500, Vuhanból érkező turistát fordított vissza, majd a kínai járatok fogadását is felfüggesztették. Malajziában pedig a lakosság követeli a kínai  beutazás tiltását, Thaiföld részleges tilalmat rendelt el.

Hongkong és Ausztrália számára nem is jöhetett volna rosszabbkor a vírus megjelenése, mert mindkét ország turisztikai ágazata kilábalóban volt a válságból. Hongkongban a tüntetések, Ausztráliában pedig a bozóttüzek miatt esett vissza korábban a turisták száma. Hongkongban és Shanghaiban az olyan turisztikai attrakciókat is bezárták, mint a helyi Disneyland.

 

Az amerikaiak is szűrnek

Kiterjesztették további 20 amerikai repülőtérre a Kínából érkező utasok egészségügyi vizsgálatát. Nemcsak megnövelik az érintett repülőtereken dolgozó egészségügyi szakemberek létszámát, hanem bővítik a karanténhoz szükséges helyiségek számát is.

Az Egyesült Államokban a kedd hajnali híradás szerint 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával, de csak öt esetben diagnosztizálták a betegséget. Az amerikaiak szerint még mindig nem elég gyors a járvánnyal kapcsolatos információáramlás a kínai hatóságoktól, de sokkal jobb a helyzet, mint a 2003-as SARS-vírus idején volt.

 

Minden magyar kórház felkészült

Közben a betegség egyre nagyobb nemzetközi visszhangja miatt is rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere közölte, hogy az esetleges betegek kezelésére a budapesti Szent László kórházat jelölték ki.

A betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A kedd délelőtti információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek, a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai is. Ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe.

A szakemberek szerint a Kínából érkező csomagok, élelmiszerek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait pedig be kell tartani.

 

A Budapest Airport is intézkedéseket tesz

A Budapest Airport szerdától megkezdi az utasforgalmi területeken a vírusölő folyékony kézfertőtlenítő szerek kihelyezését, továbbá fokozottan ügyel a gyakoribb fertőtlenítő takarításra. Emellett a repülőtér nyilvános területein információs táblákat helyez ki, amellyel felhívja a figyelmet a legfontosabb megelőző higiéniai teendőkre.

Esetleges óvintézkedés elrendelése esetén a repülőtéren haladéktalanul életbe tudnak lépni azok a kidolgozott eljárásrendek, amelyek rendelkeznek az ilyenkor szükséges folyamatokról, többek között a fertőzött utasok elkülönítésétől a karanténon át egészen az épületek és légijárművek fertőtlenítéséig.

A Budapest Airport az esetleges óvintézkedés életbe lépése esetén is biztosítani tudja a gördülékeny utasforgalmat – közölték.

 

Az EU hazatelepítő repülőgépeket küld

Az Európai Bizottság az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül két repülőgépet mobilizál uniós polgárok Európába történő hazatelepítésére azt követen, hogy Franciaország konzuli segítséget kért a járvány gócpontjának számító, kínai Vuhanban rekedtek megsegítése érdekében – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos kedden.

Az első repülőgép a tervek szerint szerda reggel indul Franciaországból, a második repülőgép a hét második felében. Elmondta, az első repülőgéppel várhatóan közel 250 francia, és több mint 100 más uniós tagország állampolgárát szállítják vissza Európába. A régióban tartózkodó minden uniós polgár nemzetiségétől függetlenül kérheti hazatelepítését az uniós mechanizmuson keresztül – közölte.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában működik, és állandó kapcsolatban áll a tagállamokkal, a vírus által sújtott kínai régióban található valamennyi uniós külképviselettel, valamint Kína brüsszeli nagykövetségével.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU készen áll arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson a tagállamoknak, és határozott, összehangolt választ adjon a koronavírus esetleges terjedésére az Európai Unióban és azon kívül.

A koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik. A szakemberek közölték azt is, hogy ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt.