Most a koronavírus fenyegeti a turizmust?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 23. 12:16

Csütörtök délelőtt a Google-n több mint 2 millióan kerestek rá a koronavírus szóra, ami jelzi, milyen sokan aggódnak a Kínából indult betegség miatt.

Nem biztos, hogy a félelem indokolt, egyelőre a WHO is vonakodik globális egészségügyi válságnak nyilvánítani a koronavírus terjedését.

Január 25. a kínai holdújév kezdete, amikor több száz millió kínai kel útra, bár az elővigyázatosság jegyében például a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett „nagy létszámú eseményeket” – közölte Weibo mikroblogoldalán a Beijing Evening News című helyi lap csütörtökön.

A mozgó dátumú ünnep péntek este veszi kezdetét, és január végéig tart, és ebben az időszakban jellemzően számos, nagy érdeklődésre számot tevő ünnepi programot tartanak országszerte.

Az e-TurboNews cikke szerint sincs ok a pánikra, hiszen a higiéniai előírások betartásával és józan ésszel meg lehet akadályozni a járvány kitörését.

 

Ezt kell tudni a koronavírusról

A koronavírus hasonlít a SARS-vírushoz, amely 2003-ban 800 ember halálát okozta. Koronavírus miatt eddig 620 ember betegedett meg – olyan tüdőgyulladást kaptak, amire nem hat az antibiotikum. Jelenleg nincs rá gyógymód, bár dolgoznak rajta. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed emberek között, mint a köhögés, a fertőzöttek 10 százalékánál halálos. A halálesetek száma szerdán 17 volt.

A 2012-ben elsősorban a Közel-Keleten terjedő MERS-vírus hasonló légzőszervi problémákat okozott, sőt annak háromszor-négyszer magasabb volt a halálozási rátája.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed

Fotó: 123rf.com

 

Lezárták a 11 milliós Vuhan városát

A koronavírust először a 11 milliós kínai városban, Vuhanban azonosították. A város most teljesen el van szigetelve a külvilágtól, a repülőtere nem működik, az utak is le vannak zárva, hogy megakadályozzák a kórokozó terjedését.

A kormány próbálja megfékezni a járványt, aminek a méretei nem ismertek, hiszen valószínűleg nem minden esetet jelentettek. Csütörtökön délután jelentették be, hogy két Vuhannal szomszédos városban, Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be.

Vuhan reptere le van zárva

Fotó: 123rf.com

Kínában a vírus már az ország keleti felén található – vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló – tartományokat is elérte, mindazonáltal az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Hupej tartományon kívül egyelőre elenyésző.

Először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust.

A vírus külföldön is terjed: Thaiföldről eddig három esetet jelentettek, Japánból és az USA-ból pedig egyet-egyet. Az Egyesült Királyságban öt embert kezelnek a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy a tüdőgyulladást okozó új koronavírus valamely EU-tagállamban is felbukkanjon.

 

Biztonsági intézkedéseket vezettek be

Pekingben és Hongkongban egyre több maszkot viselő embert lehet látni, sőt egyes légitársaságok, például a Cathay Pacifif utaskísérőit is erre kötelezték.

A belgrádi reptér után Rómában is szigorításokat vezettek be. A Fiumicinó-i repülőtérként is ismert Leonardo da Vinci nemzetközi légikikötőben csütörtök reggel hat órától működik az úgynevezett egészségügyi folyosó.

Naponta öt közvetlen járat érkezik Kínából a római repülőtérre

Fotó: Wikimedia Commons

A közép-kínai Vuhanból érkező menetrend szerinti járat utasainak hőkamerával ellátott kapukon kell áthaladni az MTI tudósítása szerint. Az ellenőrzést az olasz Vöröskereszt orvosai és személyzete végzi. Az érkezőknek kérdőívet is ki kell tölteniük, többek között olaszországi tartózkodási helyük feltüntetésével.Az olasz főváros és Vuhan között heti három közvetlen járat közlekedik: kínaiak és nagyon sok olasz is utazik a két ország között mindkét irányban. Kína különböző városaiból naponta öt közvetlen járat érkezik a római repülőtérre, valamint további tíz, amelynek utasai átszállással érkeznek meg Kínából az olasz fővárosba. Tavaly 700 ezer kínai szállt le a Leonardo Da Vincire.

A törökországi repülőtereken is hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast. Leállították a közép-kínai Vuhan és az Isztambul között hetente háromszor közlekedő járatot is.

 

Toszkánában is óvintézkedéseket fontolgatnak

Az újonnan azonosított koronavírussal szembeni óvintézkedésként a toszkán Prato városában felmerült a kínai újév péntekre és szombatra tervezett ünnepségeinek korlátozása.

A textiliparáról híres 195 ezres olasz városban több mint 21 ezer kínai él, a harmadik legnagyobb kínai közösség Európában London és Párizs után. A pratói kínaiak képviselői hangsúlyozták, hogy tagjaik nem Vuhanból származnak.