Olasz vesztegzár: a MUISZ rugalmasságot kér az utazási irodáktól

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 16:58

Miközben Olaszországban tovább nőtt a koronavírus által fertőzöttek száma, és a magyar konzuli szolgálat óva int a turisztikai célú látogatásoktól, a MUISZ azt javasolja az utazási irodáknak, hogy tanúsítsanak maximális rugalmasságot az utasok felé.

Olaszországban a fertőzöttek száma már meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. A többi beteget eddig Veneto, Emilia Romagna, Piemonte és a középolasz Lazio tartományban regisztrálták. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van – írja az MTI.

Eddig heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak – jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn délután.

Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat. Az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Trentinóban, Liguriában és Friuli-Venezia Giulia területén is egészségügyi készültséget rendeltek el.

 

A konzuli szolgálat figyelmeztet

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a budapesti és a debreceni repülőtéren is vizsgálják az Olaszországból érkezőket. A schengeni határok nyitottak, utazási korlátozások nincsenek, ám tisztifőorvosként senkinek sem javasolja, hogy fertőzött területre utazzon.

Olaszország fertőzöttségi térképe hétfő 10 óra 30 perces állapot szerint

Fotó: Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-oldala

A konzuli szolgálat honlapján hasonlóképpen azt ajánlja az utazóknak, hogy a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják, mert aki egy újabb karantén kialakításakor az adott településen van, semmilyen indokkal nem hagyhatja el a karantént annak feloldásáig.

 

Rugalmasságot javasol a MUISZ elnöke

Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma az utazási irodáknál, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről – közölte Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Szerkesztőségünk kérdésére a MUISZ elnöke elmondta, azt javasolja az utazási irodáknak, hogy tanúsítsanak maximális rugalmasságot az utasok felé. Ha erre vonatkozó utasigény merül fel, keressenek alternatív útvonalat, programot, távolabb a fertőzéstől sújtott területektől. Az is megoldást jelent, ha tárgyalnak az olasz szolgáltatókkal az átfoglalásról vagy az út elhalasztásáról.

Jogilag egyébként az általános szerződési feltételek vonatkoznak az út lemondására egészen addig, míg a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok közé nem sorolja Olaszországot. „Nem tartanám szerencsésnek, ha az utazási irodák ezzel érvelnének az utasoknak. A cél sokkal inkább az, hogy maximálisan rugalmas hozzáállásukkal erősítsék az utasok bizalmát és a hozzájuk fűződő kapcsolatot” – tette hozzá Molnár Judit.

„Olasz szállodaigazgató nem szeretném most lenni. Tegnap beszéltem egy bolognai kollégával, özönlenek hozzájuk a lemondások” – nyilatkozta a turizmus.com-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Mint elmondta, Magyarországon egyelőre nem tudnak sok lemondásról, bár később valószínűleg lesznek majd, de felelősséggel még nagyon korai lenne bármit is mondani. Az MSZÉSZ körkérdésben méri fel a szállodák tapasztalatait, és az eredményeket hamarosan közzéteszik.

 

Kiürült észak-olasz városok, az EU is lépett

Az MTI olaszországi tudósítója szerint Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. A liguriai Genovában néhány pap a templomok helyett interneten misézik. Más észak-olaszországi városokban leállították a közös ebédet, vacsorát a szegénykonyhákon, ehelyett élelmiszercsomagokat osztanak. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy megtéríti a jegyárat annak, aki lemondja Észak-Olaszországba szóló utazását.

A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is.

Egyelőre nem tudni, ki hurcolta be a vírust Olaszországba

Fotó: 123rf.com

Románia után Horvátország is bejelentette, hogy ellenőrzi az észak-olaszországi térségből érkező utasokat.

Az olasz kormány kedden egyeztetést tervez a szomszédos országokkal, hogy megvitassák az együttes fellépés szükségességét. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök úgy vélte, a schengeni mozgásszabadság  korlátozása nem jelent megoldást.

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

A támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, továbbá segíteni fogja a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását.

A koronavírussal kapcsolatos olaszországi friss hírek a konzuli szolgálat honlapján érhetők el.