Koronavírus: tíz fertőzött egy óceánjárón Japán partjainál

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. február 05. 10:46

A Princess Cruises 4000 fős Diamond nevű hajója tizennégy napra karanténba került Japán partjainál, miután kiderült, hogy a fedélzeten 10 személy koronavírussal fertőzött. A hajón három magyar is dolgozik, ők nem betegek.

A hajótársaság közleménye szerint a japán egészségügyi hatóságok a hajó összes utasát megvizsgálták, és 10 koronavírussal fertőzött személy találtak. Két ausztrál, három japán, három hongkongi, egy USA-beli utasnál, továbbá a személyzet egyik Fülöp-szigeteki állampolgárságú tagjánál mutatták ki a betegséget.

A Princess Diamond Yokohama kikötőjében egy 2019 őszén készült felvételen

Fotó: 123rf.com

Az érintett tíz személyt a japán parti őrség kórházba szállította.

A hajó a Japán Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében 14 napra karanténba került, és nem hagyhatja el Yokohama kikötőjét.

A fedélzeten 2666 utas és 1045 főnyi személyzet tartózkodik, az utasok fele japán állampolgár. A városból biztosítják számukra az étel- és italutánpótlást.

 

Három magyar a fedélzeten

Három magyarról tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, aki a Japán mellett karanténba helyezett tengerjáró hajón dolgozik, ők nincsenek a fertőzöttek között – mondta a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebookon szerdán közzétett videóban.

Menczer Tamás kifejtette: az ottani követség mindent megtesz azért, hogy telefonon kapcsolatba lépjen velük – írja az MTI.

Közölte: emellett tudnak egy magyarról, akit a Fülöp-szigeteken vizsgálnak, ő korábban lázas volt, de már nem az, és jól van. Hozzátette: még várnak a koronavírus-teszt elvégésére. Ezenkívül tudnak egy lázas magyarról, akit Vietnamban vizsgálnak.

 

Ingyenes internet és telefon az utasoknak

A hajótársaság a rendkívüli helyzetre való tekintettel ingyenes internetes és telefonos kapcsolatot biztosít a Diamond Princess utasai részére, hogy kommunikálni tudjanak szeretteikkel, a személyzet pedig a megszokott módon folyatja munkáját, és mindent megtesz a vendégek kényelme érdekében – írja a vállalat közleménye.

A hajó február 4-én indult volna Yokohamából egy nyolcnapos körutazásra, ugyanakkor a betegség felbukkanása miatt az utasok és a személyzet teljes körű kivizsgálása mellett döntöttek a hatóságok, és ennek eredményeként találták meg a 10 fertőzött személyt a fedélzeten.

Minden érintett számára visszatérítik a teljes részvételi díjat, ezen felül ugyanekkora értékű, a jövőben felhasználható utalványt is kapnak – közölte a hajótársaság.

Az eset előzménye, hogy a hajó korábbi útján egy hongkongi utas, aki Yokohamából Hongkongig utazott, hazaérkezése után hat nappal bejelentkezett egy helyi kórházba, ahol február 1-jén kiderült róla, hogy koronavírussal fertőzött. Az illető személy stabil állapotban van, családtagjait nem fertőzte meg.

A legfrissebb információk szerint világszerte már több mint 24 ezer a koronavírussal fertőzött személyek száma, akiknek a 90%-a továbbra is a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban él.