Európában itt várhatók közlekedési sztrájkok februárban

Forrás: turizmus.com

 2024. január 30. 14:52

Európában több helyen is lehet számítani közlekedési sztrájkokra a következő hónapban.

A Euronews Travel összegyűjtötte, hogy Európában hol várhatók közlekedési sztrájkok februárban.

 

Egyesült Királyság: a mozdonyvezetők gördülő sztrájkja

Az Aslef szakszervezet tagjai január 30. és február 5. között egynapos sztrájkokat és túlóra-megtagadást hirdettek. A munkabeszüntetések különböző szolgáltatókat érintenek különböző napokon.

A mozdonyvezetők már hosszú ideje tárgyalnak a fizetésükről, amely állításuk szerint öt éve nem emelkedett.

 

Németország: országos közlekedési sztrájk pénteken

Február 2-án leáll a busz-, villamos- és metróközlekedés, mivel a Verdi szakszervezet tagjai sztrájkolni fognak a létszámhiánnyal és munkaidővel kapcsolatos problémák rendezése érdekében.

Németországban hétfő reggel fejeződött be a mozdonyvezetők sztrájkja, amely az eredetileg tervezett hat nap helyett végül csak ötnaposra nyúlt. A legújabb hírek szerint március 3-ig nem kerül sor újabb munkabeszüntetésre, a Deutsche Bahn és a GDL szakszervezet pedig optimista azt illetően, hogy a tárgyalásokon mindkét fél számára kielégítő megoldás születik.

 

Finnország: sztrájkok a repülőtereken

A mintegy 12 ezer repülőtéri alkalmazottat tömörítő JHL szakszervezet február 1-jére és 2-ára hirdetett 48 órás sztrájkot. A Finnair közel 550 járatot töröl a két nap alatt, de mivel a földi szolgáltatásoknál is fennakadások léphetnek fel, a nem törölt járatok esetében is kell késésekre számítani.

A párizsi metróközlekedésben is lehetnek fennakadások februárban és az azt követő hónapokban

Fotó: 123rf.com

Franciaország: az olimpiát is sújthatja a munkabeszüntetés

A nyári olimpiai játékok alatt is érintheti az Île-de-France régió (Párizs és környéke) busz- és metróközlekedését a CGT-RATP szakszervezet hét hónapra (február 5-től szeptember 9-ig) szóló sztrájkfelhívása, ha addig nem születik megállapodás. Az állami tulajdonú közlekedési vállalat dolgozói fizetésemelést szeretnének elérni.