Libanont a kiemelt kockázatot rejtő országok közé sorolta a külügy

Forrás: turizmus.com

 2023. október 13. 14:35

Libanont a „II.-es Kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok közé", egyes régióit az „I. Nem javasolt úti cél" kategóriába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai napon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai naptól Libanont a II-es (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolta, ami a következőket jelenti:

A II. (kettes) biztonsági besorolás, amelyet narancssárgával jeleznek, a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek kategóriája.

Az adott ország/térség biztonsági jellemzői jelentős kockázatokat rejtenek, ugyanakkor a konzuli védelem még biztosíthatónak tűnik, az adott ország/térség működése egészségügyi, hatósági segítségnyújtást – ha korlátozott formában is esetleg, de – lehetővé tesz.

A konzuli szolgálat munkatársai javasolják, hogy az érintettek halasszák el az ezen biztonsági kategóriába sorolt országba, térségbe tervezett utazásukat, hacsak az nem feltétlenül szükséges, mivel valószínűsíthető az utazók biztonságát és/vagy egészségét is fenyegető kockázat: bűnözés, politikai megmozdulások, természeti katasztrófa, egészségügyi kockázatok, terrorizmus vagy fegyveres konfliktus.

Libanon kiemelt biztonsági kockázatot rejtő ország, egyes régiói viszont az "I. Nem javasolt úti cél" kategóriába tartoznak

Fotó: 123rf.com

A besorolás szerint az Izraellel szomszédos állam kiemelt biztonsági kockázatot rejtő ország, utazásra nem javasolt térséggel.

 

Az "I. Nem javasolt úti cél" kategóriába tartoznak az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói:

  • palesztin menekülttáborok
  • dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei
  • szíriai-libanoni határtérség
  • Bekaa-völgy
  • észak-libanoni Akkar régió
  • Dél-Bejrút Dahiye negyede

 

Libanon fenti körzeteiben a helyi hatóságok csak korlátozott módon vannak jelen, az állam rendfenntartó szerepe nem érvényesül teljes mértékben, valamint további konfliktusokra lehet számítani!

Az 1000 ÚT Utazási Iroda „Föníciai élmények – Libanon" elnevezésű, 8 napos, 5 világörökségi helyszínt érintő programját már a héten törölte.