Magára talált a turizmusvezérelt autókölcsönzés

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 18:25

Június 8-án, az Ensana Thermal Hotel Margitsziget konferenciatermében találkoztak az autókölcsönző cégek vezető képviselői.

A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ) közgyűlésének nyitányaként Sződi János (Avalon), a szövetség elnöke tartott beszámolót a 2022. év tapasztalatairól, illetve a decemberi közgyűlés óta történtekről.

Az elnök elmondta többek között, hogy a „rent a car” szakma (RAC) forgalmi adatai együtt mozognak a turisztikai ágazat számaival, s ez jó hír, a beutazó turizmus látványos talpra állását látva. Az autókölcsönzőknek az is jó hír, hogy a Budapest Airport utasforgalma is kezdi megközelíteni a 2019. évi rekordszintet.

Sződi János elnöki beszámolóját tartja. A képen tőle balra Palkó Lajos, a szövetség titkára, jobbra pedig Újváry Péter (AVIS) a felügyelő bizottság tagja

Fotó: turizmus.com

Sződi János szerint a legfontosabb az, hogy a „turizmus vezérelt RAC ágazat” kezdi elérni a 2019. évi forgalmat, sőt, azok a cégek, amelyek a COVID-válság alatt sikerrel fordultak a belföldi, elsősorban céges megrendelők felé, mára, árbevétel tekintetében meg is haladják a válság előtti számokat.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy  a szabadidős, vagy üzleti úton lévő külföldiek még azoknál az autókölcsönzőknél is meghatározó részt jelentenek a forgalomból, amelyeknek egyébként jelentős belföldi, céges megrendelői köre van.

Az elnök elmondta azt is, hogy a MAKSZ nagy jelentőséget tulajdonít az MTSZA és a VIMOSZ égisze alatt rendszeresen készülő konjunktúra indexnek, ennek segítségével ugyanis tervezni is tudnak, s nem csak a múlt számaiból kell következtetéseket levonniuk.

Sződi János szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a szövetség 24, a közgyűlés során felvett Duna Autó Zrt-vel együtt immár 25 tagja bonyolítja a magyarországi RAC-forgalom több mint 2/3-át.

Palkó Lajos (Wallis-Sixt), a szövetség titkára rövid prezentációjában elmondta többek között, hogy a kormányzat felé napirenden tartják azt a lobby témát, hogy a forgalomból ideiglenesen (hetekre, vagy hónapokra) kivont gépkocsik után az adott időszakra ne kelljen cégautó adót fizetni, hiszen ezek a járművek biztosan nem mennek közútra, hiszen a kötelező biztosításuk is szünetel ilyenkor. A kérdés már nem annyira éles, mint a COVID válság idején volt, mégis, jelentős plusz költség az autókölcsönzők számára.

A képen jobbra Várszegi Csaba, Az Év Autókölcsönzője 2022-ben

Fotó: turizmus.com

A közgyűlésen adták át „Az Év Autókölcsönzője – 2022” díjat Várszegi Csabának (Schiller Rent a Car).

A képen balra Hruda Csaba, aki a COVID zárás miatt pótlólag most vehette át a 2021. év legjobbjának járó díjat

Fotó: turizmus.com

Ugyancsak most adták át a megítélt, de a COVID zárás miatt korábban át nem adott, egy évvel korábbi díjat Hruda Csabának (Hertz).

A közgyűlésen Belényesi Pál rendőr alezredes, a TEK felderítési igazgatóságának képviseletében arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt években, elsősorban Nyugat-Európában gépkocsikkal, nem ritkán bérelt autókkal követtek el terrorcselekményeket. Elmondta, hogy az autókölcsönzők miként tudják segíteni a biztonsági szolgálat munkáját, hogyan tudják kiszűrni a gyanút keltő, vélhetően nem klasszikus autóbérlési szándékkal megjelenő megrendelőket.

Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség elnöke a lízingpiac helyzetéről tartott prezentációt, kiemelve, hogy a magánszemélyek drasztikusan megcsappant autóvásárlási, vagy akár lízingelési szándéka mellett milyen mértékben nőtt meg az autókölcsönzők, illetve a tőkeerős cégek jelentősége.

A közgyűlés támogatói prezentációkkal, majd vacsorával zárult.