Magyarok is vannak a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 11:55

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón. A külügymnisztérium közvetlen kapcsolatban áll két családdal.

A Meraviglia nevű hajó csütörtökön köthetett ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva.

A tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz. A fedélzetén lévőkön orvosok egészségügyi vizsgálatokat végeznek, hogy kizárhassák a Covid-19 okozta megbetegedést – tudósított az MTI.

Ketten az influenzára jellemző tüneteket mutattak a hajón

Fotó: Wikimedia Commons

Carlos Joaquín, Quintana Roo mexikói állam kormányzója szerint a kikötési engedélyt az időjárási körülményekre tekintettel adták meg, az utasok azonban csakis akkor hagyhatják el a fedélzetet, ha az orvosok megállapítják, hogy senki nem fertőződött meg koronavírussal.

Manuel López Obrador mexikói elnök kijelentette, hogy bár fontos fenntartani az egészségügyi szabványokat, az ország nem fog elmerülni a vírust övező hisztériában. „Nem zárhatjuk le kikötőinket és repülőtereinket” – hangoztatta az elnök szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügymniszter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.