Megadóztatják az egynapos turistákat Velencében

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 05. 20:12

Jövőre 5 eurós belépődíjat tervez kivetni az egynapos látogatókra Velence, hogy megpróbálják kezelni a történelmi csatornákat elárasztó turistaáradatot – jelentették be kedden.

A javasolt díj beszedését jövőre kísérleti jelleggel, 30 napon keresztül tesztelik, elsősorban a tavaszi munkaszüneti napokra és a nyári hétvégékre összpontosítva, amikor a turisták száma csúcsosodik. A turistaadót minden 14 éven felülinek meg kell majd fizetnie – írja a Reuters.

A cél az, hogy új egyensúlyt teremtsenek a Velencében élők, tanulók és dolgozók, valamint a városba látogatók jogai között – közölte Simone Venturini, Velence turisztikai tanácsosa, hangsúlyozva, hogy nem pluszbevételhez akarnak jutni a turistaadóval, az csak a rendszer működtetését fedezné.

A terv végrehajtásának részleteiről és a díj kivetésének konkrét időpontjairól a végleges tanácsi jóváhagyás után döntenek, amely jövő hétre várható.

Jövőre kísérleti jelleggel bevezetik az egynapos turistaadót

Fotó: 123rf.com

Velence régóta küzd a túlturizmussal, ezt a tervet először 2019-ben javasolták, akkor 3 eurós belépőről szóltak a hírek, de előbb a Covid-járvány, később technikai okok miatt elhalasztották. A turisták azóta újra elárasztották a szűk sikátorokat, a látogatók száma gyakorta meghaladja a város 50 ezres lakosságát. Idén júliusban az UNESCO szakértői egyenesen azt javasolták, hogy a lagúnák városát vegyék fel a veszélyeztetett világörökségek listájára, mert nem történt jelentős előrelépés a tömegturizmussal és az éghajlatváltozással kapcsolatos összetett és állandó problémák kezelésében.