Velence mégsem vezeti be idén a belépődíjat az egynapos turistáknak

Forrás: turizmus.com

 2022. május 26. 15:43

Velence a napokban bejelentette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem idén júniustól, hanem csak a jövő év elejétől szednek belépődíjat az egy napra érkező turistáktól. A díj és az előzetes regisztráció bevezetését évek óta tervezik a túlturizmus megfékezése érdekében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Velence júniustól kísérleti jelleggel, a jövő év elejétől pedig végleges hatállyal tervezte bevezetni az előjegyzési rendszert az egynapos turisták esetében. Velencébe első ízben húsvétkor tértek vissza tömegesen a látogatók.

Az egy napra érkező, tehát Velencében szállást nem foglaló turistáktól beszedett belépődíj 3 és 10 euró közötti összegbe kerül majd attól függően, hogy mekkora a lagúnák városának látogatottsága az egyes napokon. A díj összegét igyekeznek majd úgy megállapítani, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi 40-50 ezret. A lépésre azért is volt szükség, mert az olasz város egyre jobban érezte a túlturizmus hatásait: a pandémia előtt évente 30 millió látogató kereste fel Velencét.

Eredetileg már 2019 nyarától be akarták vezetni a napidíjat, de először a alapszabályok lefektetése, később pedig a koronavírus-járvány miatt újra és újra el kellett halasztani a bevezetést. A járvány csillapultával fokozatosan visszatértek a turisták, húsvétkor már napi 100-140 ezren is érkeztek, így a városvezetés úgy döntött, 2022. júniusától beszedik az akár 10 eurót is elérő napidíjat.

A minap azonban Velence közgyűlése megszavazta, hogy a próbaidőszakot halasszák el és csak jövő évtől szedjenek belépődíjat a turistáktól – számolt be a euronews. A hírek szerint először 2023. január 16-ától kell majd fizetni a belépésért.

velence_123rf

Június helyett csak 2023 januárjában vezetik be Velencében a 3 és 10 euró közötti összegű belépődíjat

Fotó: 123rf.com

Azok az utazók, akik a történelmi belvárosban található szállodákban foglalnak szállást, mentesülnek a pluszköltségek alól, mivel ők alapból fizetik az éjszakánként 5 eurós városi adót. A lakosoknak, a diákoknak és az ingázóknak szintén nem kell majd fizetniük a belépésért.

A belépődíj mellett előzetes regisztrációt is szeretne bevezetni a város, amelyet kezdetben különféle kedvezményekkel, például olcsóbb múzeumi belépőjegyekkel ösztönöznének. Az előjegyzést a Veneto tartományban élő olaszoktól is elvárják majd, akiknek azonban nem kell fizetniük. Számukra indokolt esetben, például temetés vagy rokonlátogatás esetén nem lesz kötelező a regisztráció.

A tervek szerint idővel kapukat állítanak fel a város legfontosabb belépési pontjain a rendszer zavartalan működtetése céljából.