Megállapodott földi személyzetével a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 06. 11:36

18 hónapra szóló bérmegállapodást kötött a Lufthansa a földi személyzetet képviselő szakszervezettel.

Egy ideig nem kell tartaniuk a Lufthansa földi személyzetének újabb sztrájkjától a légitársasággal utazóknak: a vállalatnak és a Verdi szakszervezetnek sikerült megkötnie egy 18 hónapra szóló bérmegállapodást, amely a reálbérek emelését és az infláció hatásának kompenzálását tartalmazza – írja az aero.de.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Lufthansa földi személyzetét is képviselő Verdi szakszervezet július 27-én egész napos figyelmeztető sztrájkkal bénította meg a légitársaság működését. A sztrájk mintegy 35 millió eurójába került a Lufthansának.

A csütörtök este született megállapodás értelmében a mintegy húszezer alkalmazott július 1-jéig visszamenőleg legalább 325 eurós béremelést, valamint jövő januártól, majd júliustól további 2,5-2,5 százalékos emelést kap. A szakszervezet tájékoztatása szerint a check-in-pultban dolgozó munkatársak például 13,6-18,4 százalékkal kapnak többet az emelés után. A Lufthansa a legalacsonyabb, 2000 eurós bérkategória esetében akár 19,2 százalékos emelésről beszélt.

Sikerült megegyeznie a Lufthansának a földi kiszolgáló személyzettel

Fotó: 123rf.com

Michael Niggemann, a Lufthansa személyzeti ügyekért felelős vezetője szerint fontos volt számukra, hogy az átlagosnál nagyobb mértékben vegyék figyelembe az alsó és középső jövedelmi csoportokat.

Hozzátette: bízik abban, hogy a légitársaságnak a mintegy ötezer, ugyancsak magasabb fizetést követelő pilótával is sikerül megállapodásra jutnia. A pilótákat képviselő Vereinigung Cockpit szakmai szövetség múlt vasárnap zárult szavazásán a tagok 98 százaléka voksolt úgy, hogy készen áll egy sztrájkra.