Mégsem indítja el budapesti járatait a romániai AirConnect

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. december 12. 17:20

Az idén alakult román légitársaság, az AirConnect eredetileg idén októbertől indította volna el járatait Kolozsvárról és Bukarestből Budapestre, később tavaszra helyezték át az indulást. Most tették közzé a jövő nyári menetrendet, amelyben Budapest egyáltalán nem szerepel.

Amint arról korábban beszámoltunk, az AirConnect gépei W-alakban közlekedtek volna a Bukarest-Budapest-Kolozsvár-Budapest-Bukarest vonalon, eredetileg október 15-től. A menetrend szerinti tervezett repülési idő Budapest és Kolozsvár között 1 óra 15 perc, Budapest és Bukarest között 1 óra 50 perc, és már a jegyértékesítést is elkezdték augusztusban.

A határidő közeledtével, szeptember utolsó napján az AirConnect közleményben tudatta, hogy márciusra halasztja a budapesti és a belföldi járatok rajtját, mert nem érkezett meg a 68 férőhelyes második, megrendelt ATR-72-600-as gépe. A budapesti járatok mellett a légitársaság Bukarestet Nagybányával, Suceavával, Nagyszebennel, Marosvásárhellyel és Nagybányával kötötte volna össze.

airconnect

Az AirConnect új, nyári menetrendjébe a Kolozsvárt és Bukarestet Budapesttel összekötő járatok nem kerültek bele

Fotó: AirConnect

A merész tervek decemberben tovább zsugorodtak, mert az AirConnect mostanra egészen 2023 nyaráig tolta ki az első járatok indítását, és az úti célok között Budapest már nem is szerepel.

Most meghirdetett jövő nyári menetrendjükben az első járatok június 22-én indulnak majd. A jelek szerint azonban a tervek közül az is kikerült, hogy a nagyobb erdélyi városokat összekössék Bukaresttel. A jelenlegi állás szerint 2023 nyarától csak a tengerparti Constanțát kötnék össze Nagyváraddal, Kolozsvárral, Suceavával és Temesvárral. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a román tengerpartra utazók egy részét tehermentesítenék a félnapos vonatozástól.

Jelenleg arról nincs információ, hogy a Budapest felé induló járatok elindulnak-e és ha igen, mikor. A nemzetközi járatok kapcsán új információ, hogy a légitársaság saját járatok helyett most úgynevezett code share megegyezést kötött az olasz Aeroitaliával, hogy jegyeket értékesítsenek a Bákó-Milánó Bergamo, Bákó-Róma Fiumicino, vagy Bukarest-Firenze járatokra, ám a közösségi oldalon megjelent bejegyzések szerint ez is akadozik, késnek a járatok, vagy törlik őket.

Miközben nagyon úgy tűnik, hogy az AirConnect lemondott a regionális járatok üzemeltetéséről Magyarország és Románia között, magyar konkurense, az Aeroexpress valósággal szárnyal. Amint arról beszámoltunk, az Aeroexpress Regional eredetileg jövő tavaszra tervezte a folytatást, de a nagy érdeklődésre tekintettel a légitársaság december 16-tól újra elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait. A kéthónapos őszi tesztidőszak tapasztalatai azt mutatták, hogy Budapest és a Kincses város közötti légi kapcsolat fenntartása kiemelt fontosságú, a járatok egészen február 15-ig elérhetővé váltak.

A hétfő-szerda-péntek járatnapok továbbra is megmaradnak. Hétfő reggel, valamint péntek este fordulójárat közlekedik a két város között, szerdán azonban két alkalommal, reggel is és este is biztosít közvetlen kapcsolatot a regionális légitársaság Budapest és Kolozsvár között.