Mégsem szállnak fel a Blue Air járatai, a Wizz Air rárepült a kieső útvonalakra

Szerző: Irházi János

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. október 01. 10:45

Másodszor is elhalasztotta járatainak újraindítását az adósságokkal küzdő Blue Air diszkont-légitársaság, amelynek gépei október 10-től sem szállnak fel - közölte a romániai légitársaság.

A vállalat pénteken közleményt adott ki, amely szerint bonyolultnak bizonyulnak az új befektetők vonzásáról, az adósságok rendezéséről folytatott tárgyalások, így nem teszik lehetővé, hogy a Blue Air gépei október 10-től ismét felszálljanak.

A Blue Air szeptember 6-án állította le járatait, majd azt ígérte, hogy azok szeptember 12-től újraindulnak, de ez nem történt meg. Ezt követően az október 12-i határidőt tűzték ki. A pénteki közleményben már nem jelöltek ki újabb határidőt.

Egyre bizonytalanabb a Blue Air jövője

Fotó: Facebook

A légitársaság a járatok felfüggesztésekor arra hivatkozott, hogy a környezetvédelmi alap zárolta a bankszámláit, és ez megbénította a tevékenységét. Később feloldották a számlák zárlatát, de kiderült, hogy a cég adóssága 230 millió euróra rúg, ami normális éves bevételének felét teszi ki.

A leállás újabb meghosszabbítása 15 858 foglalást érint. A WizzAir azonnal lecsapott a cserben hagyott utasokra, és bejelentette, hogy a BlueAir-utasok az eredeti foglalási kóddal foglalhatnak jegyet járataikra a https://wizzair.com/en-gb#/rescue címen.

A Blue Air flottája 2019-ben még 32 repülőgépből állt, jelenleg 13 gépe van, amelyek átlagosan 174 hellyel rendelkeznek, de a tél folyamán számuk ötre csökken, mert a többit vissza kell szolgáltatniuk a tulajdonosoknak.

A vállalat jelenleg új befektetőkkel tárgyal, akiktől a cég megmentését remélik, és a román állammal is egyeztet, amely állami támogatást nyújtott a román magántulajdonban levő légitársaságnak a koronavírus-járvány idején.

A román légiközlekedési piacon a Blue Air a Wizz Air és a Tarom román állami légitársaság vetélytársa.