Visszaszerezné az állam a budapesti repülőtér üzemeltetését

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 28. 18:19

A kormány döntése alapján tárgyalások kezdődhetnek a repülőteret üzemeltető Budapest Airport többségi tulajdonrészének megszerzéséről – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken.

A gazdaság újraindításában jelentős szerep hárul a turizmus további fejlesztésére is. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a külföldről érkező vendégek legfontosabb belépőpontja, első benyomásaikat és a hazaúton utolsó élményeiket is többnyire itt szerzik hazánkról. A kormány döntése alapján tárgyalások kezdődhetnek az üzemeltető cég többségi tulajdonrészének megszerzéséről, a meginduló folyamat koordinációjáért Palkovics László felel – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken.

Az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő kormányhatározat szerint 2021. június 1-jétől kormánybiztosként látja el kapcsolódó feladatait. A többségi tulajdon megszerzésének előkészítésére irányuló tárgyalásokon képviseli majd a magyar államot, amelynek nevében megteheti a szükséges, pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó jognyilatkozatokat – áll a közleményben.

A magyar állam 2005-ben adta el a Budapest Airportot

Fotó: 123rf

A hazai versenyképesség javításához érdemben hozzájárulhatna, ha a magyar állam a legnagyobb hazai légikikötő működésében ismét tulajdonosként érvényesíthetné a gazdaság-, közlekedés- és turizmusfejlesztési, fenntarthatósági szempontokat – írták.

A Budapest Airport szintén ma kiadott közleményében azt írta, a rekordokat döntögető 2019-es év után a vállalat 2020-at 118 millió nettó árbevétellel zárta, ami 65 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest. A vállalatnak sikerült kizárólag saját forrásokkal átvészelnie a 2020-as esztendőt, és pénzügyileg jelenleg is rendkívül stabil – hangsúlyozták.