WTTC: Stratégiai prioritás a mesterséges intelligencia használata

Forrás: turizmus.com

 2024. január 29. 12:31

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és a Microsoft új jelentése kiemeli az AI (mesterséges intelligencia) átalakító erejét az utazás és a turizmus számára, továbbá sürgeti az ágazatot a technológia mihamarabbi használatára.

A WTTC jelentése szerint a mesterséges intelligencia kulcsszerepet játszhat a személyre szabott és továbbfejlesztett élmények nyújtásában az utazók számára. A technológiával személyre szabott ajánlatok készíthetők és optimalizálhatók az árképzési stratégiák, ráadásul az AI-alapú chatbotoknak köszönhetően azonnali, finomhangolt válaszokat adhatnak az utazók kérdéseire.

Kiemelik továbbá, hogy az AI képességei kiterjednek a jövőbeli keresleti minták előrejelzésére és az erőforrások hatékony elosztására. Utóbbi kulcsfontosságú a fenntartható erőforrás-gazdálkodás esetében, elvégre nyomon követhetők és minimalizálhatók a környezeti hatások, ezzel biztosítva egy felelősségteljesebb és fenntarthatóbb ágazatot.

Kulcsfontosságú lehet a mesterséges intelligencia szerepe a turizmusban

Fotó: 123rf.com

 

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: "A jelentésben kiemelt átalakító képességek azt mutatják, hogy az AI nem csupán egy technológiai fejlesztés, hanem egy stratégiai eszköz, amely képes személyre szabni az ügyfélélményt, valamint fenntartható fejlesztéseket és valós idejű árképzési modelleket létrehozni."

Az AI munkahelyekre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak közepette a jelentés foglalkozik a munkahelyteremtés lehetőségével, felismerve, hogy bár az AI bizonyos szempontból bomlasztó hatású lesz, cserébe új lehetőségeket is teremt majd a munkaerőpiacon.

Annak ellenére, hogy egyre több példa van a mesterséges intelligencia alkalmazására az utazási és turisztikai ágazatban, a jelentés szerint az ágazat lemarad a többi iparágtól a mesterséges intelligencia bevezetésében, így vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy az új technológiát – és annak biztonságos és felelős használatát – stratégiai prioritásként kezeljék.