Itt regisztrálhatnak és fizethetik meg a belépődíjat a Velencébe készülő turisták

Forrás: turizmus.com

 2024. február 28. 16:31

Az olaszországi Velence önkormányzata 2024. április 25-től kísérleti jelleggel belépődíjat szed a városba érkezőktől. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

2024-ben egyelőre még csak kísérleti jelleggel vezetik be a belépőt (Access Fee), ez azt is jelenti, hogy április 25. után is csak meghatározott napokon (lásd lejjebb, a naptárban) kell majd belépőt váltani.

A cikk végén elérhető, ötnyelvű internetes oldal lehetőséget ad a városba való belépés előzetes lefoglalásához. Előre regisztrálni kell, hogy a látogató melyik napon szeretne Velencébe belépni. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia velencei vasútállomásnál állítják fel.

Az alábbi naptár jelzi azokat a napokat, amelyeken 2024-ben díjat kell fizetni, 8.30-tól 16.00 óráig.

velence_jegy

2024-ben ezeken a napokon kell belépőt fizetni Velencében

Fotó: Venezia Unica

A belépési díjat minden olyan személynek meg kell fizetnie, aki belép a városba, kivéve, ha csak érinti a Piazzale Roma, a Tronchetto vagy a Stazione Marittima teret, és továbbhalad anélkül, hogy belépne a belvárosba. 2024-ben egyelőre nem kell még belépődíjat fizetni, ha csak a velencei lagúna kisebb szigeteit látogatjuk meg.

velence_jegy

1. belépődíjas terület, 2. áthaladási pontok, ahol nem kell fizetni a belépődíjas napokon sem, 3. kisebb szigetek, ahol 2024-ben még nem kell fizetni

Fotó: Venezia Unica

Az egy napra szóló alapbelépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 éves kortól olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ennek ára 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően, de választható olyan csomag is, amelyben a vaporettojegy is benne van. Az összeg egyedi, egy személyre vonatkozik, és nincsenek kedvezmények.

velence_123rf

Az egy napra szóló alapbelépőjegy 14 éves kortól olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz

Fotó: 123rf.com

Nem kell fizetniük a Velencében élőknek és az oda dolgozni járóknak, továbbá a Veneto tartományban állandó lakhellyel bíróknak. Mentességet kapnak továbbá azok, akik az önkormányzat területén lévő szállodákban vagy más szálláshelyeken foglaltak szobát, valamint mindazok, akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni, vagy sportrendezvényen vesznek részt. Azoknak sem kell fizetniük, akik bizonyítani tudják, hogy harmadágú rokonságukban velencei lakos van. A jegymentesség azonban nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot, akkor is, ha fizetnie nem kell valakinek.

A belépődíjjal kapcsolatos minden információ, a foglalás és a regisztráció elérhető a városi önkormányzat e céllal életre hívott hivatalos honlapján, amelyen külön menüpontot létesítettek az utazási irodák számára.